Најновије

ПОСЛЕ ЖЕСТОКЕ РАСПРАВЕ У УН-У, РУСИЈА ИЗВОЈЕВАЛА ПОБЕДУ: Сирији ће помоћ бити достављена, али ограничена...

После дуге борбе Савет безбедности Уједињених нација ипак је постигао договор о хуманитарној помоћи Сирији, али ће она бити ограничена. Како оцењују хуманитарне организације, решење, које се може означити као победа Русије, могло би да угрози снабдевање милиона људи у невољи.

Савет безбедности Уједињених нација (Фото: РИА)

Пре гласања, немачки амбасадор упустио се у жестоку расправу с представницима Русије и Кине, али узалуд: у суботу по локалном времену најмоћније тело УН гласало је за немачко-белгијски предлог резолуције, при чему су Русија и Кина биле уздржане, преноси "Билд".

Усвојена резолуција предвиђа отварање само једног граничног прелаза из Турске за достављање хуманитарне помоћи на север Сирије током периода од 12 месеци, што углавном одговара Русији.

Москва, један од најважнијих савезника Сирије, претходних дана је заједно са Кином уложила вето на неколико немачких предлога, који су предвиђали да буду отворена два гранична прелаза за достављање хуманитарне помоћи.

У ноћи између петка и суботе истекао је рок важности резолуције из 2014, која је омогућавала УН да транспортује помоћ од виталног значаја и у делове Сирије који нису под контролом владе. Након што се Русија побунила, некада четири прелаза у јануару су сведена на само два, па је сада снабдевање појединих области знатно лошије, тврде хуманитарци.

Договор од суботе могао би још више да погорша стање јер је на северозападу Сирије, према подацима УН, 2,8 милиона људи упућено на хуманитарну помоћ.

- Потребна су оба гранична прелаза како бисмо одржали снабдевање – изјавио је крајем јуна Марк Лоукок, координатор хуманитарне помоћи у Савету безбедности.

Гранични прелаз Баб ал Салам, који је сада затворен, омогућавао је директан приступ области са највећим бројем избеглица. Сирија упорно понавља да је помоћ испоручивана терористима који тамо делују.

Како ће се Русија обрачунати са терористима због напада на Хмејмим, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА