Најновије

“Вучић бежи са чела СНС, јер му је то једини излаз”

Председник Србије Александар Вучић по трећи пут је најавио одлазак са места првог човека СНС, што ће се, према мишљењу аналитичара Цвијетина Миливојевића, овог пута заиста и десити.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

“Ускоро ће органи странке, па ћу бити само председник грађана”, најавио је синоћ Вучић.

Ово је, наиме, трећи пут да председник Србије каже да ће се повући са чела странке и тако напредњаке оставити да се сами боре за сваки глас. Како каже политички аналитичар Цвијетин Миливојевић, Вучић је први пут тако нешто изјавио 2017. године, уочи председничких избора.“Следећи пут је оставку на место председника СНС најавио у мају ове године, па смо очекивали да се то деси око Видовдана и трећи пут смо имали прилике да га чујемо синоћ. Овог пута сам сигуран да ће то и да уради, заиста му верујем да ће престати да злоупотребљава своје име како би његова странка победила на свим изборима на које изађе. Ово је за њега тренутно једини излаз из ситуације у коју се сам довео. Његова странка је успела, наиме, да изведе невероватну ствар, да организује и спроведе изборе и изборне резултате, који осим што су нелегални, сада су и нелегитимни”, наводи Миливојевић.

Како објашњава, избори су нелегитимни јер су одржани 18 дана након што је претходном сазиву Скупштине престао да важи мандат.

“Избори се морају одржати у законски предвиђеном оквиру, а то значи да Скупштина, а самим тим и Влада Србије, не могу бити легитимни ни дана, ни сата дуже од четири године. Овој Скупштини, а самим тим и Влади мандат је званично истекао 3. јуна, тако да ми сад немамо чак ни техничку Владу, јер избори нису одржани на време. Самим тим председница Владе Ана Брнабић и председница Скупштине Маја Гојковић тренутно се лажно представљају, а Вучић то најбоље зна”, тврди Миливојевић.

Председник Србије, како наводи Миливојевић, врло добро зна да једино он од свих органа власти, тренутно има легитимитет.

“Зато је спреман на повлачење са места председника странке и да игра на једину карту која му је преостала, да се представља само и искључиво као председник грађана. Његов апел на јединство у борби против короне и све мере које ће тим поводом предузети, оправдане су и уродиће плодом само ако се представља као председник Србије не и председник СНС”.

Миливојевић додаје да Вучић увелико крши Устав, јер поред државне има још једну јавну функцију.

” Уставни суд може то да тумачи како хоће, али не може се у исто време обављати функција председника Србије и председника СНС. Они кажу да руковођење странком није јавна функција, али како то молим вас није. Па СНС броји око 700.000 чланова, ако бити њихов председник није јавна функција, ја не знам шта онда јесте” објашњава аналитичар и додаје да Вучић зна да су избори били нелегитимни као и да ће таква бити и будућа Скупштина, те да му је ово једини начин да се огради.

“Свестан је да су ово октроисани избори, које је он као владар подарио народу, а и будућа Скупштина ће бити октроисана, јер ће он том народу подарити некакве посланике. Све је лажно, а он ће одласком са места председника СНС, остати на јединој легитимној позицији која тренутно постоји у земљи, на месту председника Србије”, закључује Миливојевић.

Миливојевић оцењује да се ништа фатално неће десити СНС, након што Вучић оде са њиховог чела.

“Али они фатално размишљају,  јер се убудуће неће моћи скривати иза Вучићевог имена и мораће сами да се изборе за сваки глас, на сваким следећим изборима. То значи да неће моћи да освоје оволики број гласова, те да ће морати да деле власт и функције са још неким странкма. А то није у свести напредњака, јер је то једна чисто интересна структура.”

Седам захтева које је на протесту изрекао Срђан Ного погледајте ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА