Најновије

"БЕОГРАД ЈЕ БОМБА!": Кон затражио јаче мере, па поменуо вакцине!

Према последњим подацима, у Србији је на болничко лечење примљена су 234 пацијента. Тестирано 8.393, на респиратору 169 особа, преминуло је 11 пацијента, док је новозаражених 351.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

- Живот намеће нека правила, а ова су суштинска. Не говоримо ми само о контролама и мерама ради спровођења, већ да људи увиде шта за њих није добро. Морамо да зауставимо овај вирус. Раније је било "лакше" са ванредним стањем и приписивањем најрестриктивнијих мера и њиховој ефективности. Искрено речено, те мере јесу крајњи спас у одређеним ситуацијама. Ако би вирус отишао далеко, онда би се увеле најстрожије мере, али морамо да схватимо да је дуга борба пред нама. Имали смо врло јасну замисао да се спусти ниво активности, па да се лагано крене са свакодневним активностима, иако многи мисле да је све било нагло. Опет је у једном тренутку када се скинуло ванредно стање дошло је до схватања да је све завршено, то је једна велика грешка која ће остати историјски забележена - рекао је епидемиолог.

Кон је навео, на конто свих организованих догађаја, да се нико није прославио у схватању мера које су донесене после прекида ванредног стања. 

- Очекивало се да ће топло време смањити тај пренос, који је постао експлозиван. Дошло је до суперпреноса вируса, тамо где се скандира, гласно виче, где има презнојавања, испарења, ту постоји аерогени пренос. Што се тиче преноса коронавируса ваздухом, ако сте близу на удаљености мањој од метар и на отвореном простору није немогуће аерогено и капљичним преносом да се вирус пренесе  - казао је он.

- Када носи један маску, а онај ко је заражен не, ја сам заштићен само 30 одсто. Ако ја не носим, а заразан носи, ја сам заштићен 95 одсто, а ако сви носимо онда смо заштићени 99 одсто. Ми сада имамо толико заступљен вирус ми можемо да помислимо да је свако био у контакту. Он би требало да буде у самоизолацији. Ако ћемо сви да будемо у самоизолацији, онда је боље да уведемо полицијски час - закључио је он.

Он је поновио да су уведене нове мере о обавезном ношењу заштитних маски свуда у Србији.

- Београд је имао мере обавезног ношења маске и било је везано само за средине у којима је била проглашена ванредна ситуација. Сада је обавезна за све, без обзира на то - казао је Кон.

Он је додао да се "снажно препоручује" старијим од 65 година да носе маске увек, чак и напољу, поготово када чекају у реду.

- Који су то родитељи који ће у оваквој ситуацији да пусте децу ако су мала да иду у паркић да се играју - рекао је он.

Како је напоменуо, људи морају да разумеју шта је то што није добро за њих и да је управо то забрањено. Кон је рекао да је сваки колективни спорт ризичан због немогућности држања дистанце, али да постоји ограничење окупљања више од 10 људи. Према његовим речима, до августа ће можда неке ствари да се промене, али вероватно ће бити играње утакмица без публике.

"Београд је у овом тренутку доминантна потенцијална бомба"

- Ми имамо погоршање ситуације у Београду. У Београду се 13. јула јавило 13.433 особа са симптомима респираторних инфекција, прегледано је 2.863, а узетео брисева 1.444. Сваки трећи који је био сумњив на крају се испоставило да је био заражен - рекао је он.

Он је казао да ћемо ношењем маски помоћи не само себи, већ и здравственим радницима.

- Мере могу да почну да се примењују одмах, а не да се чека петак. Требало би већ сада да очекујемо резултате. Београд је у овом тренутку доминантна потенцијална бомба - казао је он.

Како је казао, тог 13. јула забележено је присуство вируса у пет вртића, код троје запослених и шест родитеља.

- Вирус је у овом тренутку ушао у народ посебно у Београду - казао је он и додао да нема више простора за пооштравање мера, осим увођења ванредног стања.

- Главна мера је нема представа, позоришта, свадби, рођенданских прослава. Све смо то са једном мером захватили, нема ноћних окупљања. Ако није планирано, може и окупљање - казао је он и додао да не може да очекује да неко ради против себе.

Он је подсетио да је била и раније препорука ношење маски, те да је било поступног увођења у садашњу ситуацију.

- Може неко да гледа критички или не, истина је важна. Свачије је право да то види на један или други начин - ракао је Кон.

Проширују се капацитети за ковид пацијенте

Кон је подсетио да се проширују болнички капацитети за ковид пацијенте.

- Оно што очекујемо из дана у дан, ови подаци за целу територију Србије, можда указују на то да смо дошли до неког заравњења. Што се Београда тиче још није дошло до заравњења - напоменуо је он.

Како је казао, тек док крива не почне да заравњује, ми смо у непријатној ситуацији да ли ће бити довољно места у болницама.

"Млади заразили старије"

На питање да ли је коронавирус у Србији јачи него у Италији, Кон је казао да су то често само утисци.

- Вирус се стално мења, ништа није немогуће. Битно је да је на великом броју почео да се појављују озбиљнији случајеви. Најпре се преноешење догодило са младих, у том узрасту између 20-30 година само су они оболевали. Сада је почело да хвата и старије. Значи пренело се у куће и њихове родитеље. Чим почну старији да се заражавају почињу и теже клиничке слике - појаснио је он.

Како је рекао, некада су се тестирали и контакти, па су се откривали асимптоматски случајеви.

- Чим је почело по колективима, тако смо их откривали. Дакле јасно је да тих асимптоматских случајева има доста. Али то је утисак који иде из појединих организација. Прави резултат је кад се испитује имунитет - рекао је Кон.

Он је рекао да је велики посао и тежак истражити колики је колективни имунитет, али да је број таквих људи у Србији веома мали.

- Има и оних који нису стекли анитетла - казао је Кон.

О вакцини

- Морамо да имамо безбедну вакцину. Све те вакцине сигурно су многима интересантне, али морају се поштовати прописи - казао је Кон.

Како је рекао, тек кад се прођу све фазе истраживања, једино тада се може користити.

- Врло сам скептичан - рекао је он на питање да ли ће у Србији бити вакцине против ковида 19 до краја године.

О новим мерама

На питање о новим мерама и ношењу заштитних маски, Кон је рекао да је у питању чиста свест о придржавању те да ћемо тако спустити трансмисију вируса.

- Овиме замењујемо забрану кретања - казао је он.

Како је додао, битно је заравнити криву у Београду.

- Сигуран сам да ће дати резултате, једино нисам сигуран којом брзином - закључио је Кон.

Снажна порука стигла из Москве за Србију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА