Најновије

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ НЕМАЧКОГ ИМУНОЛОГА: И ако вакцина стигне до краја године, борба ни близу није готова!

Немачки имунолог Угур Сахир верује да ће вакцина против корона вируса бити направљена до краја 2020, али сматра да ће још дуго потрајати пре него што инфекција буде стављена под контролу.

Корона вирус (Фото: Pixabay)

Генерални директор биотехнолошке компаније „Biontech” из Мајнца, једне од 17 компанија широм света које раде на развоју вакцине против корона вируса, рекао је у интервјуу за "Волстрит џорнал" да ће бити неопходно сложено тестирање пре него што вакцина нађе примену.

Осим тога, вирус се већ много проширио, заражено је више од 13 милиона широм света.

- То значи да ће нам можда требати десетак година да достигнемо свеобухватни имунитет - рекао је он.

- Сматрам да имунитет можемо да достигнемо само ако је више од 90 одсто светског становништва имуно, било услед инфекције, било због вакцинације - објашњава даље стручњак.

Према његовом мишљењу, тај циљ је остварљив само ако више различитих произвођача истовремено понуди на тржишту различите вакцине.

- Није циљ да се утркујемо. Да бисте збринули седам милијарди људи у свету, потребно је много компанија. Вакцина је једина шанса да трајно успоставимо контролу над пандемијом - рекао је Сахин у интервјуу за "Зидојче цајтунг".

- Једна компанија сама неће моћи да снабде цео свет - упозорио је стручњак.

Претходно су научници најављивали да би вакцина против корона вируса могла да се нађе на тржишту за отприлике годину дана.

Највише, за сада, обећавају истраживања и рад на вакцини иза које стоје научници Универзитета Оксфорд.

Оксфордова вакцина, названа AZD1222, тренутно се тестира на око 10.000 добровољаца, старих између 18 и 55 година, у Великој Британији, 5.000 у Бразилу, 2.000 у Јужној Африци, а ускоро ће почети тестови и на 30.000 људи у Сједињеним Америчким Државама, чиме је ушла у последњу - трећу фазу, после које је чека хитно одобрење за употребу.

У јуну су четири чланице Европске уније - Немачка, Француска, Италија и Холандија, склопиле су уговор са „Астра зенеком“ о купопродаји најмање 300 милиона доза вакцине против ковида 19, која се тренутно тестира на Универзитету Оксфорд.

- Захваљујући овом споразуму, стотинама милиона Европљана биће доступна вакцина универзитета Оксфорд, чим буде регистрована, изјавио је Паскал Сорио, генерални директор компаније „AstraZeneca“.

На Универзитету Сеченов у Русији успешно су завршена испитивања вакцине против коронавируса на добровољцима, а резултати доказују њену ефикасност, изјавила је недавно Елена Смољарчук, шеф истраживачког тима.

Трамп тражио хитан састанак са Путином пре избора у САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА