Најновије

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ! Здравствени систем пред пуцањем: Србија поново у карантину?!

Здравствени систем у Србији је пред пуцањем, капацитети су попуњени скоро до максимума, па се све више намеће непопуларна мера - карантин. Према мишљењима светских стручњака, минимално трајање потпуног затварања становништва је 10 дана, а ако се драматична ситуација у нашој земљи настави, то ће бити неминовно.

Ванредно стање у Србији (Фото: mod.gov.rs)

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да вирус мора да се заустави и да је некада било лакше када је било ванредно стање и рестриктивне мере на снази.

- Ако ћемо сви да будемо у самоизолацији, онда је боље да уведемо полицијски час - закључио је он.

Додао је да је Београд у овом тренутку доминантна потенцијална бомба.

- У Београду се 13. јула јавило 13.433 особе са симптомима респираторних инфекција, прегледано је 2.863, а узето брисева 1.444. Сваки трећи који је био сумњив на крају се испоставило да је био заражен - рекао је он.

Кон је казао да нема више простора за пооштравање мера, осим увођења ванредног стања.

Да је стање алармантно, потврдио је јуче после седнице кризног штаба војвођански секретар за здравство др Зоран Гојковић.

- Здравствени систем је, благо речено, пренапрегнут и више од тога, покушавамо да решавамо новим КОВИД болницама, али и ту има краја, не може вечно да траје. Нико нема толико лекара који могу у континуитету толико да раде. Позивам људе да се дозову памети јер неће бити довољно лекара да им помогну - рекао је Гојковић.

Додао је да има и много не-КОВИД пацијената који такође трпе.

- Ми смо на прекретници када је систем у питању. Можемо да организујемо хиљаду арена и сајмова, али нема ко да лечи, једина шанса нам је превентива и поштовање захтева струке - упозорава Гојковић.

Светски научници који упозоравају да се корона преноси и аеросолима, односно најситнијим честицама и капљицама воде које лебде у отвореном простору, препоручују потпуни карантин и затварање становништва минимум 10-15 дана и подсећају да су ове мере дале резултате у Италији и Шпанији током пандемије у марту и априлу.

Чувени кардиолог професор др Миљко Ристић објашњава да наш народ изгледа једино разуме тешке мере попут карантина и оштре казне за неношење маски.

- Нашем народу је изгледа потребно много времена да схвати озбиљност и тежину ове пандемије. Поражавајуће је што људи не схватају да један број младих пацијената, који никада нису били болесни, умиру од короне за дан, два, три... Карантин би сигурно зауставио циркулацију вируса, а наредбе су, изгледа, једино решење за наш народ, пошто свакодневни апели лекара ништа не помажу - сматра професор Ристић.

Тога је свестан и председник Александар Вучић, који је изразио забринутост због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији.

- Суочавамо се са великим проблемом броја заражених. Београд и Нови Сад, као што смо очекивали, нам стварају велике проблеме. Ми немамо више болница, све су нам КОВИД, имамо велики прилив људи који имају тежу клиничку слику. Треба нам 10 дана тешке дисциплине. Не знам што смо бежали од најтежих мера, то нећу никад разумети. Не можете рак лечити аспирином - додао је он.

Апелима да се карантином сузбије епидемија придружила се и Српска лига, која је позвала кризни штаб да уведе мере изолације свих грађана.

Велика смртност на респираторима

Анестезиолог из КОВИД болнице "Драгиша Мишовић" др Предраг Стевановић каже да од 40 до 80 одсто пацијената не успе да се излечи уколико су због короне завршили на респиратору.

- То зависи од много фактора, од тога у каквој фази је стављен на респиратор до клиничког облика болести, да ли имате адекватне услове и довољно особља - објаснио је Стевановић.

Србијом влада још једна пошаст! Букнуо нови смртоносни вирус. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА