Најновије

ДР МИЉКО РИСТИЋ ЛАЖЕ И ШИРИ ПАНИКУ? Институт никада није радио обдукције умрлих од ковида-19! Ево и доказа!

Кардиолог др Миљко Ристић дигао је панику у медијима износећи лажне информације о наводним обдукцијама обављеним у Србији, јер такве обдукције у Србији никада нису рађене! Правда је добила званичну потврду Института за судску медицину Медицинског факултета у Београду у којем се наводи да Институт никада није радио обдукције умрлих од ковида-19, а да их такође нико у Србији није ни радио јер не постоје техничке могућности!

Др Миљко Ристић (Фото: Јутјуб)

На наше питање упућено Институту, одговорио је управник др Слободан Николић, а његов одговор преносимо у целини:

“Поштовани, још на почетку пандемије новим вирусом корона, Институт за судску медицину благовремено је обавестио Кризни штаб преко надлежних у Институт за јавно здравље Батут, као и Више јавно тужилаштво у Београду и сва Основна тужилаштва у Београду, да Институт нема техничких могућности да ради обдукције особа умрлих од ове врло заразне болести. По препорукама америчког CDC-а овако ризичне обдукције (ризичне по здравље лекара и помоћника обдуцената који раде обдукције умрлих од ковида), треба да се раде у специјалним обдукционим салама (са јаким исисним системима за ваздух и великим бројем измена ваздуха у јединици времена), а ниједна обдукциона сала таквог типа не постоји у нашој земљи, па ни на Институту за судску медицину у Београду. Дакле, Институт за судску медицину није урадио ниједну обдукцију особа умрлих од ковида. До краја априла месеца, кад год је постојала сумња на ову болест или када је постојала медицинска документација из које се експлицитно видело да је особа умрла од ковида или се на то оправдано сумњало, обдукција није рађена и надлежно тужилаштво или здравствена установа о томе су обавештавани одмах. Од краја априла месеца у свим индикованим случајевима пре обдукције ради се PSR тест постморатлног бриса носа и ждрела и тек по пристиглом негативном резултату приступа се и самој обдукцији тела. Уколико је резултат позитиван обдукција се не ради. Ово је иначе и уобичајена пракса свуда у свету, када су у питању форензичке обдукције. Срдачни поздрав. Слободан Николић, управник Института.“

Ово конкретно значи да је доктор Миљко Ристић износио и ширио лажне вести и панику и тиме би требало да се позабави Републичко јавно тужилаштво. Др Ристић није није патолог, ни вирусолог, нити епидемиолог, али је нашао за сходно да о свему томе прича и шири лажне вести и панику, износећи чак и тврдње како су предмет обдукције претежно били „млади људи који су преминули у року од 24 до 48 сати“.

Ристића је јуче демантовао и др Душко Дунђеровић са овог истог института, рекавши да нису рађене обдукције оних који су преминули од ковида 19, јер за то не постоје услови. Претходно је Ристића на Фејсбуку демантовао и проф др Слободан Савић, такође са Института за судску медицину, а након текста са Спутњика данас је написао и додатну објаву у којој каже да је домах изразио сумњу у истинитост вести да је урађено 17 обдукција, које су „дале фрапантне резултате о веома брзом умирању младих људи, чији су органи били промењени до непрепознатљивости“.

Како наводи, ова вест је била објављена на већем броју портала (Блиц, Новости, Спутник, Недељник, 013 инфо) и „оправдано изазвала паничан страх код великог броја људи“.

„Врло брзо стигло је званично обавештење из Института за патологију да у тој установи нису рађене обдукције преминулих од ковида-19, а детаљан извештај можете наћи на мом профилу“, наводи др Савић.

„Проф. Миљко Ристић је накнадно изјавио да је све што је рекао пренео из средстава јавног информисања тј. са сајта (за који не зна тачко како се зове) који је нашао укуцавањем кључних речи “ковид инфекција и обдукција”, где је нашао “извештај са Медицинског факултета, Патоанатомског института у Београду са именима и презименима доктора који су то радили”.

“Укуцавањем тих кључних речи нисам нашао сајт ни извештај са наведеним садржајем, а ни новинарима то очигледно није пошло за руком. Једини аргумент против мојих тврдњи било би објављивање тог наводног извештаја Института за патологију, који по свему судећи не постоји.“, истиче др Савић.

Да ли скидају Шешеља са чела СРС-а, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА