Најновије

ГАЈИЋ БЕЗ ПАРДОНА: Суд потпуно у служби власти, на дугме слали демонстранте у затвор!

У суђењима грађанима ухапшеним током протеста у Београду показало се да је суд у потпуности био у служби власти, стављајући их на дугме у притвор, а после пар дана на слободу, оценио је адвокат Владимир Гајић. Тако се прави контраефекат - од оних који нису били политички борци направиће се дисиденти, казао је Далибор Петровић, социолог и један од представника Мреже академске ангажованости и солидарности.

Владимир Гајић (Фото: Јутјуб)

Још није познат тачан број грађана и грађанки који су ухапшени током протеста одржаних претходних дана, али како је данас изјавио Иван Златић из Здружене акције корв над главом, према информацијама више различитих странака и удружења, иза решетака се налази више десетина људи.

Од понедељка трају протести активиста испред институција са захтевом да се грађани који су без основа ухашени пусте на слободу. Владимиру Ментусу, Игору Шљапићу и Марију Маринковићу укинуте пресуде на 30 дана затвора, и пуштени да се у поновљеним поступцима бране са слободе.

"Суд није независан и по наруџбини режима слао је грађане у Падинску скелу, да би их после неколико дана ослобађао", казао је Гајић.

Он је рекао да постоји континуитет у раду "преких судова" у овој години, подсећајући на суђења скајпом током ванредног стања, као и на поступке пред Прекршајним судом у последњих десетак дана.

Примењивана је, како је додао, на обичне грађане одредба у закону која се односи на хулиганске групе, а Прекршајни суд је био врло згодан за то.

"Одбрана ту са адвокатом није обавезна, приведенима није било омогућено да узму адвоката, за пола сата је била готова пресуда, нису проверавани докази полиције, и они су се за пола сата налазили на путу за издржавање казне - то је преки суд у свом својим појавним облицима, који је забрањен код нас", каже.

Како је навео, као што су на дугме судије Прекршајног суда и основних судова, уз асистенцију полиције слали људе у притвор или прекршајни затвор, исто тако је на дугме одлучено да се усвајају жалбе и да се они налазе на слободи.

Петровић је рекао да се слаже да су институције отете и да се тешко може говорити о држави већ пре о партијском апарату који користи институције за своје потребе.

"Најбруталније се крши демократски процес, права људи да на миран начин изразе протест против нечега што им се у друштву не допада", рекао је.

Немамо опозиционе гласове у парламенту, дебата се сели на улицу будући да нема где да се одржава, каже Петровић, а нико разуман не мисли да у друштву треба да влада једноумље.

"Када осујетите дебату у парламенту, она се сели на улицу, а сада власт покушава и тај канал да затвори", додаје.

Ухапшени су по природи ствари, хтели или не, нека врста политичких затвореника јер су по тој основи ухапшени, али проблем је што су без икаквог реда купљени са улице људи који су се ту можда случајно нашли, наводи Петровић.

"Шаље се порука да нико није сигуран и да не постоји ни привилегије за оног ко је примерен члан друштва, ако сте га грешком привели и он каже да је научник који ради на институту - не само да се оглушите, него га по хитном поступку осудите по законима за хулигане. Морамо да се боримо против тога, ово није борба за политичке интересе него за права да реагујемо на ствари које нису добре у овом друштву, нико не може да суспендује то право", истакао је он.

Протести ће бити све јачи, казао је, што је дебата више померена из институција на улицу.

Брод Црноморске флоте запловио за базу Тартус! Више о томе ОВДЕ.

Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА