Најновије

НАТО НА МЕСЕЦУ?! Русија тврди да Трамп прави војни савез у свемиру!

Пројекат "Артемис" америчке свемирске агенције НАСА, који у складу са плановима председника САД Доналда Трампа предвиђа повратак астронаута на површину Месеца до 2024, по мишљењу директора руске свемирске агенције "Роскосмос" Дмитрија Рогозина, само је параван за стварање нове верзије НАТО у космосу.

Илустација (Фото: pixabay/ Правда)

Америчком лунарном пројекту вредном 35 милијарди долара већ су као партнери приступили Европска свемирска агенција (ЕСА), као и свемирске агенције Јапана, Канаде и Аустралије, а шеф руског института за космичку политику Иван Мојсејев изјавио је да су САД позвале и Русију да се укључи у пројекат, али Москва нема новца да у њему учествује.

- Остаје под знаком питања сарадња са Русијом. Шта се принципијелно променило? Када су правили Међународну свемирску станицу, Русија је била у тешком положају и САД су платиле за прве компоненте те станице. Купили су још неку опрему како би подржали космонаутику у то време. Сада не постоји потреба за тим, то јест, САД више нису спремне да плате. Они су сарађивали на следећим принципима: свака земља чини оно што може и оно што хоће да учини, а сви ти напори интегришу се зарад једног циља, али пошто САД улажу највише - више од половине, а цела идеја је њихова, они су у улози стране која позива. Она позива све, а позвала је и Русију... Све земље су се сложиле, осим Русије, која се премишља. Проблем је што немамо за то планиран буџет, а САД неће да плате - каже Мојсејев, преноси Спутњик.

Према директору "Роскосмоса" Рогозину, Русија није заинтересована за учешће у програму и због тога што је лет на Месец за САД постао више политички пројекат, а блиски сарадник руског председника Владимира Путина оцењује и да Американци на "Артемис" не гледају као на међународни, него као на програм сличан НАТО.

- Планови САД о освајању Месеца и о експлоатисању његових руда и минерала су нереални јер је то тренутно скупа и неисплатива работа - тврди Рогозин, чије се мишљење поклапа с оценом руских стручњака да ће активно истраживање тог небеског тела бити могуће тек у другој половини овог века.

Спутњик наводи да међународни споразум у вези са програмом "Артемис", који су припремили Американци, предвиђа формирање "безбедносних зона" око будућих база на Месецу са циљем "спречавања наношења штете или мешања конкурентних земаља или компанија које раде у непосредној близини".

3 Фазе "Артемиса"

1. Крајем 2020. биће обављен беспилотни лет свемирске капсуле "Орион" око Месеца и назад

2. Током 2022. предвиђено облетање Месеца у капсули са посадом

3. Слетање на Месец 2024. прве астронауткиње и нове генерације астронаута.

НАТО авиони преносе чудан товар из Авганистана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА