Најновије

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА: Албанци тражили да отворимо полицијске архиве, а ми да они отворе архиве ОВК!

Председник Србије Александар Вучић борави данас у Бриселу, где предводи српску делегацију на састанку поводом наставка дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Након одржаног билатералног састанка са представницима ЕУ Ђозепом Борељом и Мирославом Лајчком, председник Србије Александар Вучић учествовао је на трилатералном састанку делегација Београда, Приштине и ЕУ, после чега се обратио јавности и говорио о детаљима разговора.

Србија је, каже, ставила до знања да никада неће штитити било кога и да због породица које су изгубили ближње жели да буду пронађена места где су сахрањени. Он је пренео да се као нестале особе води 1.643, односно 1.644 особе, од којих су 570 Срби.

- Рекли смо да желимо да одговоримо на све захтеве Албанаца, да покажу место на мапи где год им се чини да би могли бити, да смо спремни заједно са њима и ЕУ да потражимо да ли нешто има или не. Али смо тражили исто право за нас јер нисмо имали приступа до сада локацијама на Косову, као што су Кошаре, Исток и друга места - рекао је он.

Вучић је казао да ће се разговор на ту тему наставити идуће средне на техничком нивоу, а да ће потом бити покушано да се пронађе политички консензус.

- Суштина је да су Албанци тражили да се отворе све војне и полицијске архиве, али смо рекли да морају да отворе архиве такозване ОВК, да бисмо могли да видимо где су убијани Срби и други неалбански живаљ - објаснио је.

Рекао је да су дуговорен принципи, а један је да ће се радити заједнички са Црквеним крстом, прихватити правила и исказати политичка воља за потрагом за несталим лицима. Када је реч о интерно расељенима рекао је да их има око 220.000, од којих су 177.000 Срби.

- Никада није постојао ратни конфликт као на Косову да се само 1,9 одсто становништва вратило на огњишта. Надамо се да ћемо наћи решење за ово питање - рекао је и подвукао да онима који желе да се врате мора бити гарантована безбедност и сигурност.

Хоти је после састанка изјавио да за неколико недеља очекује обавезујући споразум.

- Наравно да није било речи о томе. Он је 20 пута поновио 'две земље', а ја да је то 'једна земља' и 'аутономна покрајина - изјавио је Вучић за ТВ Пинк и истакао да није било пријатно седети прекопута Хотија и слушати како су Албанци жртве, а Срби зликовци.

- Најоштрије сам реаговао када су поменули питање ратне одштете и прекинуо било какву другу причу о томе - наставио је Вучић.

Хоти први пут у улози главног преговарача у дијалогу

Делегацију Приштине предводио је премијер Авдулах Хоти који је први пут у улози главног преговарача у дијалогу Београда и Приштине са албанске стране.

Очекује се да се прва рунда "физичког" наставка дијалога Београда и Приштине заврши око 20 часова.

Састанак са Борељом и Лајчаком

Председник Србије састао се са шефом дипломатије ЕУ и главним посредником у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу, Ђозепом Борељом. Билатералном састанку Вучића и главног ЕУ преговарача у дијалогу Београда и Приштине Борела присуствује и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Представници ЕУ претходно су се билатерално састали са делегацијом Приштине коју предводи премијер Авдулах Хоти.

Након билатералних састанака са ЕУ преговрачима почеће и трилатерални разговори председника Србије Александара Вучића, премијера привремених институција у Приштини Авдулаха Хотија и ЕУ посредника у дијалогу о нормализацији односа.

Дрон самоубица се појавио ниоткуда и експлодираo! Има мртвих! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА