Најновије

НОВЕ ЗВЕРИ КРСТАРЕ НЕБОМ! Америка након скоро две деценије искеширала невероватну суму за ратне авионе!

Ваздухоповне оружане снаге САД (USAF) су након паузе од 15 година наручиле нове борбене авионе 4. генерације.

Америчка ратна авијација (Фото: Јутјуб)

Реч је о првим новим F-15 након 19 година.

Компанија Боинг саопштила је да су јој 13. јула ваздухопловне снаге доделиле уговор вредан 1,192 милијарде долара за прву партију од осам борбених авиона F-15ЕX.

Уговором који треба да се реализује до 31. децембра 2023., предвиђено је да Боеинг изврши пројектовање, развој, интеграцију, производњу, испитивање, верификацију, сертификацију, испоруку, одржавање и дораду авиона F-15ЕX, а у цео посао је укључена и испорука резервних делова, опреме за логистику, обука, обезбеђивање техничких података и техничка подршка.

F-15ЕX ће у USAF-у заменити најстарије авионе F-15C и D. Осам F-15ЕX је одобрено за фискалну 2020. годину док је још 12 затражено у буџету за фискалну 2021.

Прва два авиона који су већ у производњи, биће испоручени у првом кварталу 2021. године док ће осталих шест стићи у јединице 2023. Прва база која ће их добити јесте Еглин, Флорида, где ће авиони прво бити детаљно испитивани.

USAF планира да кроз петогодишњи одбрамбени програм набави укупно 76 F-15ЕX чиме би се обезбедила производња до 2030. године.

Најзначајнија разлика између Ф-15ЕX и обичних Ф-15 јесте примена отворене архитектуре ОМС (Open Mission Systems) која омогућује веома брзо убацивање.

USAF данас у свом саставу има око 210 једноседа F-15C просечне старости преко 36 година, 23 двоседа Ф-15D просечне старости око 35,5 година а ту је и 218 ловаца-бомбардера F-15Е "Strike Eagle" чија је просечна старост 28 година док најмлађи примерак има 19 година.

Руска војска под пуном ратном опремом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА