Најновије

ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ СЕ УРУШИО: Ако дођемо у ситуацију да нам опет треба полицијски час, то ће значити да смо сведоци катастрофе

Све већи број заражених корона вирусом и пацијента на респираторима, као и чињеница да од почетка овог месеца скоро свакодневно имамо двоцифрен број преминулих од последица ковида-19, довели су до тога да се поново спомнију полицијски час, карантин, "закључавање", ванредно стање... Ако то тога и дође, то ће значити само једно - сви ћемо бити сведоци катастрофе.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Судећи по изјавама људи из струке, ако се овакве драстичне мере поново примене, најмањи проблем ће нам бити седење код куће, јер би то значило крах здравственог система. А у таквом пуцању, односно, преоптерећеним капацитетима по болнициама, чему смо веома близу, може да се деси да лекари буду принуђени да бирају коме ће да пруже помоћ.

- У случају да дође до колапса здравственог система нема друге мере осим карантина. Замена за закључавање је ношење маски - исткао је пре десетак дана епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

И други чланови Кризног штаба као и премијерка Србије Ана Брнабић на његовом челу, упозоравају, нарочито последјих неколико дана, да је увођење ванредног стања једна од опција с обзиром на чињеницу да је здравствени систем већ сада поприлично оптерећен.

Сценарио који највише плаши је слика када би сви болнички капацитети били исцрпљени, а ни лекара не буде више довољно да адекватно збрину све пацијенте.

- Изабрали смо да се боримо на један другачији начин, а сигурно је најефективнија борба када се уведе ванредно стање и забрана кретања и тако физички онемогуће контакти између људи што после 14 дана даје бољу ситуацију, мање заражених, а самим тим и у болницама мање људи - рекла је недавно Ана Брнабић јуче у емисији "Прави угао" РТВ Војводине.

Она је тада додала да као неко ко је на челу Кризног штаба није потпуно одустала од полицијског часа, али да са том одлуком мора да се сложе сви чланови овог владиног тела и на тај начин поново актуелизовала ту тему од које сви зазиру.

Брнабићкин став је подржао и епидемиолог доктор Предраг Кон који је рекао да нам ванредно стање сада "недостаје".

- Првог јуна је било 18 заражених, четири у Београду и све је указивало да ће се то потпуно угасити. То је било непосредно пре доношења одлуке о смањивању свих мера. Сада се показује колико нам ванредно стање "недостаје". Да није било ванредног стања не би могли да радимо. Данас видимо да не можемо да пратимо контакте и тврдимо да су контакти у самоизолацији. То смо у ванредном стању могли јер смо имали велику помоћ полиције и контролу тога. Тиме нису морале да се бави читаве епидемиолоске службе – рекао је др Кон.

Карантин значи пуцање здравственог система

Говорећи пуцању здраственог система и "закључавању", Кон је додао да се ипак нада да то тога неће доћи.

- То је када више немате могућности. Ипак, не верујем да ће опет доћи до карантина. То се види по нашој свести, само мали број људи не носи маске - рекао је др Кон.

Он је такође покушао да буде оптимистичан, те је поручио да још увек све зависи од нас и наше дисциплине.

Гојковић: Прети нам сценарио Италије и Шпаније

На оптерећеност здравственог система упозорио је и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Он је поново јуче упозорио да је здравствени систем Србије пред пуцањем и да нам прети сценарио из Италије и Шпаније, уколико сви не буду поштовали прописане мере заштите. Гојковић је упозорио и да постоји опасност да 5.000 или 10.000 људи одједном дође у болницу.

- Кризни штаб и здравствени систем покушавају на све начине да не уведе Србију у карантин и ванредно стање - истакао је он и додао: "Здравствени систем ради већ пет месеци у овом режиму, то је огроман напор. Имамо здравствене раднике који по два, три дана не иду кућама. Знате какав је то притисак? Жртвују задњу кап зноја да би неком помогли, а онда имате људе који се тако понашају... - рекао је Гојковић коментаришућу оне који не носе маске и оглушују се о остале прописане мере.Гојковић је отворио и још једну важну тему - а то је ко би лечио све заражене пацијенте.

- Дозовите се памети, немамо довољно лекара да вам пруже помоћ. Здравсвени систем је пренапрегнут, благо речено - упозорио је он пре два дана на прес конференцији Кризног штаба.

Он се обратио, како је рекао, у име свих лекара: "Морате нам свима помоћи да би здравствени систем издржао. Ми можемо отварати хиљаду Арена, сајмова, али нема ту ко више да лечи. Једина шанса нам је превентива, превенција и да сви поштујемо шта струка тражи. По свим прорачунима у 7 до 10 дана би ова узлазна линија почела да пада - истакао је Гојковић.

Коме помоћи? Дотле не смемо да дођемо

О незавидном положају у ком се сада здравство налази говорио је и имунолог др Срђа Јанковић. Он је тада причао о највећем страху и пацијента и лекара - тренутку када ће медицинари морати да бирају коме да помогну, а коме не.

- Чинимо све да то избегнемо, важна је порука да је лоше. Са друге стране да можемо да учинимо да је мање лоше и да буде добро. Тај тренутак не смемо да испустимо. Може да се деси да лекари дођу у ситуацију да не могу да помогну свакоме коме је помоћ потреба, али чинимо све да до тога не дође – рекао је он.

Три кључне ставке које спашавају животе

Оно што је заједничко у свим овим изјавама је молба да се превентивне мере поштују. А то је пре неколико дана најбоље објаснила епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић:

- Осим општих превентивних мера, нема ничег новог у вези са мерама што можемо рећи. Значи: ношење маске, физичка дистанца и прање руку и то није "само". Лекцију можемо да научимо од популације старијих који су показали како се може заштити - казала је Кисић Тепавчевић и истакла да ове три мере и те како спречавају ширење вируса.

До краја године долар пропада, прогнозу америчког експерта погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц/Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА