Најновије

КРЕМЉ ЖЕЛИ ПРВИ ДА СТИГНЕ ДО ЦИЉА: Зашто Русија не може себи да приушти да изгуби у трци за вакцину против короне

Руски научници кажу да се једна од потенцијалних вакцина против корона вируса показала безбедном након испитивања на мањим гупама људи и да је спремна за шире тестове. То је скромна победа за земљу која већ годинама тежи да обнови свој научни углед из совјетске ере, али и за председника Владимира Путина.

Вакцина (Фото: pixabay. com)

Међутим, ове недеље су Британија, Америка и Канада оптужиле Русију за хакерски напад на међународне истраживачке центре који покушавају да развију вакцину. Кремљ негира било какву умешаност, док је руски шеф државног фонда за богатство мападе назвао назвао покушајем да се оцрне руски истраживачки напори.

Русија није једина земља која очајнички тражи брзо решење како би прва стигла на циљ, али се у тој трци суочава са већим притиском.

За сада су подаци о руским вакцинама охрабрујући. Универзитет Сеченов тестира вакцину коју је развио Институт за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" у Москви и приводи крају почетну фазу. Након праћења имуног одговора код волонтера утврђено је да је прототип вакцине безбедан, а до истог закључка дошла је и војска која је спровела паралелно тестирање.

Русија одмакла толико далеко као што су научници са универзитета у Окфорду или кинески истраживачи, али има више од десет обећавајућих кандидата за вакцину. "Гамалеја" је само водећа међу "спринтерима", заједно са прототиповима које је претходно развио сибирски Институт "Вектор", наследник совјетског Центра за истраживање биолошког оружја.

Са друге стране, много тога што је још непознато. Подаци из "Гамалејине" прве фазе и даље нису јавни јавни. Трећа и последња фаза, која тестира стварну ефикасност вакцине на великом броју људи, обично траје шест месеци до годину дана. Није чак ни јасно да ли Русија, која више није велики извозник вакцина, уопште има капацитете и ресурсе да произведе велику количину одједном.

Па ипак, то није умањило ентузијазам у државним медијима који хвале "херојске подвиге" истраживача из "Гамалеје" који су добровољно у себе убризгали непроверени прототип. Државна банка "Сбербанк" регрутовала је волонтере за "Гамалеју" међу својим запосленима, апелујући на њихов патротизам. Ту су били и покушају да се до циља стигне пречицом, попут нејасне московске студије која охрабрује докторе да на пацијентима тестирају неодобрени лек против маларије хидроксиклорокин. Оптужбе о хаковању су само погоршале већ лошу ситуацију.

Ако Русија жели да побере дипломатске и политичке користи од будуће вакцине, победа ће морати да буде веродостојна у земљи и иностранству. Поштовање међународних норми и сарадња били би добар почетак. Штавише, Путин можда неће имати другог избора - велика испитивања морају да се спроведу у земљама где је стопа заразе већа.

Прочитајте ОВДЕ   где је то најгора криза икада.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА