Најновије

ЛИДЕР ДСС ПРОГОВОРИО: Милош Јовановић о Вучићевој "понуди", Косову, Скупштини Србије

Свакако нисам очаран резултатом јер наш први циљ - а то је да будемо парламентарна странка и да утичемо на јавни и политички живот више него што смо то чинили досад, нисмо испунили, каже у интервјуу за "Блиц" Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије.

Милош Јовановић (Фото: Јутјуб)

Он каже да ће самим тим свако даље политичко деловање бити отежано.

С друге стране, мислим да смо током ове кампање заиста показали озбиљност, енергију и одговорност и да сви ми који смо кампању изнели можемо да будемо, независно од резултата, поносни. Свој део посла смо урадили најбоље што смо умели и часно се борили за своју земљу. У крајњем случају, неки резултати и јесу постигнути. Од прошлих националних и прошлих београдских избора смо удвостручили број гласова. У већини локалних самоуправа у којима смо учествовали на изборима смо такође прешли цензус. Од Суботице, Новог Сада, Зрењанина или Кикинде, преко Смедерева, Краљева, Крушевца или Велике Плане, до Мерошине или Владичиног Хана, имаћемо одборнике у великом броју градова и општина. Имаћемо уосталом посланички клуб и у покрајинској скупштини.

И након избора добили сте подршку страначких колега. Шта даље? Какви су вам планови?

Имамо много планова. Одржаћемо главни одбор у септембру, а вероватно и изборну скупштину на јесен. Искористићемо летње месеце да се утисци слегну, да промислимо ситуацију и нађемо одговарајућа решења за све изазове који нас очекују. Неки од тих изазова су материјалне природе, неки задиру директно у концепцију даљег деловања, а неки се тичу контекста, односно српске политичке сцене и актера на њој. Овај последњи део је најбезнадежнији, али на њега и не можемо да утичемо. Имамо политичаре које имамо и то ће остати тако док се квалитетнији људи не укључе у јавни живот. Ми ћемо свакако наставити да радимо на себи, а лично сам уверен да мора доћи до крупних промена у погледу саме странке ако мислимо да наставимо с борбом. Коначно, врло брзо ће доћи и председнички и београдски избори - мени и нама у сваком погледу занимљиви. Што би се рекло - нека буде борба непрестана!

Шта мислите о резултатима избора генерално? Да ли је за вас изненађење што су само три листе прешле цензус?

Јесте изненађење. Мислим да нико није очекивао да ће само три листе пречи цензус. Од тога су две листе владајућих странака, СНС и СПС, које су освојиле преко 70 одсто и једна листа која има власт на локалу, Шапић, и која је заинтересована за учешће у власти. Другим речима, у народној скупштини нема опозиције и то се неће променити све и када би у њу ушао ПОКС који је и до сада био део власти. С друге стране, ови избори су слика и прилика данашње Србије, слика и прилика свих нас, наше недовољне одговорности, наше недовољне демократске зрелости. То је напросто тако и ту нема љутње. Али исто тако је то нешто што треба мењати јер оваква ситуација није здрава. Уосталом, новонастала ситуација само потврђује наш први приоритет о коме смо толико говорили у кампањи, а то је да је Србији много више од промене власти потребна коренита промена политичког система.

Председник Србије је изјавио да ће сарадњу у новој влади понудити и појединцима са листа које нису прешле цензус. Шта мислите о томе?

У нормалној ситуацији и здравом политичком систему не би не било потребе за таквом једном понудом.

Да ли бисте разговарали да вас позове и евентуално прихватили неко место?

Уз дужно поштовање према Председнику Републике, и даље сматрам да је воља грађана преча и јача од воље Александра Вучића. Барем би тако требало да буде. Другим речима, да су грађани Србије хтели да виде Милоша Јовановића у влади, онда би добио, односно покрет чији сам део би добио много већу подршку од 2,4 одсто. Главни принцип парламентаризма је да у Владу улазе представници странака које су у парламенту. Ништа више, ништа мање. И због тога не бих ја баш претеривао у игри са демократским поретком. Не морамо баш све да претворимо у лакрдију. Због Србије.

Одмах после избора планирано је да Вучић и Тачи оду у САД поводом наставка дијалога. Међутим, Хашки трибунал подигао је оптужницу против Тачија. Шта о томе мислите?

Мислим да би било најбоље да једног дана сви албански злочинци из тзв. ОВК одговарају пред српским судовима. Што се мене тиче, то треба да нам буде циљ.

Да ли мислите да је реално да се дијалог упркос свему настави и да се неки договор постигне?

Реално је да се дијалог настави, али договора неће бити. Међународне околности се полако али неповратно мења у правцу који одговара нама и нашим националним интересима. Реинтеграција Косова и Метохије у пуни уставноправни поредак Републике Србије ће - иначе једино могуће решење - како време пролази, за све већи број људи постати реална опција. Унутрашњи консензус, одлучност, воља, акција и стрпљење - то су најважније речи у борби за нашу јужну покрајину.

Вучић послао писмо Доналду Трампу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА