Најновије

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ АМЕРИЧКА ДИПЛОМАТИЈА ОДУСТАЛА ОД СВОГ ЧЕЛИЧНОГ ПРАВИЛА? САД мењају приступ споровима у Јужнокинеском мору

Недавно смо чули изјаву америчког државног секретара Мајк Помпео, о томе, да све кинеске територијалне претензије у Јужнокинеском мору представљају кршење међународнога права, и да ће „америчка влада подупрети ставове Филипина, Вијетнама, Малезије, Индонезије и Брунеја око искључивог појаса“.

Кинеска војска (Фото: chinamil. com. cn)

На ту се тему огласио и јапански медиј Јапан Бизнис Прес (ЈБ Прес), казавши, како је америчка дипломатија променила своје „челично правило“ о очувању своје неутралности у односу на територијалне спорове трећих земаља. То значи како војно спречавање Кине у споменутом мору од стране поморских и ваздушних снага САД-а, укључно и ФОНОП (стратегија „Борбе за слободу пловидбе“) улази у нову фазу.

Јапански медиј наводи како САД нису само одбациле кинеске претензије у Јужнокинеском мору, већ су и јасно најавиле своју намеру за подршку државама које су с Кином у тој зони увучене у територијалне спорове. Следећи корак наставка притисака на Кину односиће се на Источнокинеско море, у којем Кина и Јапан имају сукоб везано уз архипелаг Сенкаку (Диаоу, кин.) (та острва су важна и са стратешке и с привредне тачке гледишта за обе земље, због чега оне не попуштају у намери да он припада управо једној од њих).

У том смислу јапански медиј наводи следеће: „Када су амерички службеници изјавили да су упознати с административном пуномоћи Јапана на Сенкаку, јапански политичари су то схватили као подршку и смирили се. Међутим америчка влада избегава службене коментаре типа „Јапан има суверенитет на Сенкаку“ или „ми не признајемо територијалне претензије Кине на Сенкаку.“

ЈБ Прес даље наводи: „Ако Трампова администрација нагласи како у територијалном сукобу између Јапана и Кине око Сенкакуа она не признаје кинеске територијалне претензије (Тајван такође полаже право на тај архипелаг, па то неће бити тако једноставно учинити), то ће бити крајње чврста и снажна порука Кини.“

Притом Токио сматра како суверенитет над острвима Сенкаку мора осигурати сам Јапан, а не САД.

Јапан тврди како он Сенкаку поседује од 1895. г., а Пекинг наводи како је на јапанским картама из 1783. и 1785. г. Синкаку означен као кинеска територија. Након 2. светског рата острва су били под надзором САД-а, а Јапану су предана 1972. г.

И Тајван такође сматра како Јапан та сотрва држи противзаконито. Токио, с друге стране, сматра, како су Кина и Тајван почели спор око тога 70.-их година прошлог столећа, након што су у тамошњем акваторију пронађена рудна богатства.

Како Кина може да заустави даљу производњу F-35 и PAC-3 у САД, сазнајте ОВДЕ!

 

Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА