Најновије

НОВИ ПРОБЛЕМ ЗА ВУЧИЋА: Фалсификовани избори од сутра пред судом у Стразбуру! (ВИДЕО)

Сутра ћемо поднети прве представке Европском суду за људска права због фалсификованих избора. Искористили смо сва правна средства и сада нам преостаје још само овај суд, изјавио је адвокат Војин Биљић, посланик покрета Доста је било, на данашњој конференцији за новинаре у Скупштини Србије. 

Доста је било (Фото: Доста је било)

- Од Уставног суда је тражено да привремено обустави извршење аката, он ћути. РИК је већ поделио мандате, иако имамо огроман број поступака пред Управним судом. Зато сада идемо пред Европски суд за људска права (ЕСЉП) – казао је Биљић.
Он је навео да ће овај суд тешко моћи да игнорише оно што се дешава. 

- Из праксе ЕСЉП види се да суд јасно стоји на становишту да увек даје заштиту када долази до кршења права на слободне изборе, који су без транспарентности, без утврђивања кључних чињеница, а то се десило управо у ових 2.700 случајева. С обзиром да су правна средства неделотворна, да имамо доказе о њиховој неделотворности, сутра ћемо поднети прве представке ЕСЉП, за два изборна места на Чукарици, а касније и за остала – објаснио је посланик ДЈБ. 

Биљић је нaвео да је и сам Управни суд, у збирци објављених пресуда ЕСЉП, констатовао праксу тог суда, „али не само да их се није придржавао, већ је навео да њега не обавезују правни стандарди Европске конвенције о људским правима“. 

- Постоји масовна повереда права на изборе, постоји повреда права на делотворно правно средство, повреда права на приступ суду и на повреду легитимних очекивања – набраја Биљић. 

Према његовим речимна, изборни систем је доведен до апсурда. 

- Указали смо и на повреду права на независан и непристрасан суд, што се ретко доказује, али сва већа Управног суда су пала на тесту непристрасности. ЕСЉП посебну пажњу поклања објективним чињеницама које могу да укажу да је било притисака на судије. То је управо био случај, с обзиром да имамо све пресуде које је радио неко трећи. Имамо увек једну пресуду и исте словне грешке, идентичне речи код свих судских већа. Сматрамо да ће то бити правни скандал, али да ће ово бити мала цена у одбрани демократије – нагласио је Биљић. 

Лидер покрета Доста је било и носилац листе Суверенисти Саша Радуловић, поновио је да су ови избори фалсификовани. 

- Записници са бирачких места су фалсификовани. Жао нам је што се власт брука, што брука Србију, и не решава ова питања на нивоу Управног и Уставног суда, већ покушава правним насиљем да некако покрије ове скандалозне изборе – казао је Радуловић. 

Он је апеловао на судије да размисле о томе шта раде. 

- Не због нас, већ због ваше деце. Ми обећавамо да ће ова срамота „живјети довијека“ – упозорио је Радуловић.

Човек који је раскринкао неисправност тестова за корону објаснио како је његова земља победила пандемију, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА