Најновије

ЈЕДАН ОД ПРЕКО 700 ЛЕКАРА ПОТПИСНИКА АПЕЛА: Хоћемо да сачувамо образ и част

Иза отвореног писма Влади Србије, које је потписало више од 700 лекара тражећи између осталог да Кризни штаб преузме одговорност за штету коју је ширење епидемије учинило, стоји жеља да доктори „сачувају своју част и образ, каже за Данас један од потписника овог прогласа доктор Вук Вучић, специјалиста ортопедије са трауматологијом.

Лекари за време пандемије (Фото: Јутјуб)

Како се може прочитати на сајту ujedinjeni-protiv-kovida.net на коме је објављено ово писмо, не постоје формални организатори ове акције „мимо потписника прогласа“.

Како се каже, постоје само „технички организатори“, а то су први потписници прогласа. Међу првим потписницима налази се доктор Вук Вучић, који објашњава да тренутно не може да говори о било каквим будућим потезима јер се чека рекација власти.

– Ми тренутно не желимо да излазимо у јавност и говоримо о својим будућим акцијама. Желимо да сачекамо одговор власти јер овим писмом желимо да пружимо руку.  Нама не треба подршка ни позиције, ни опозиције ни било какве политичке организације. Ово је један потпуно аполитичан скуп, односно покрет струке. Међу нама су многи угледни стручњаци који су спремни да понуде своје решење за излаз из тренутне ситуације – истиче доктор Вучић.

Он наглашава да ће потписници прогласа наредних дана заузети став у складу са одговорима које буду добили од власти.

– Ми желимо да се нађе решење. И наравно позивамо на одговорност јер постоји тачка када мора да се каже доста је и када мора да се изађе из комформистичке позиције. Јако нас радује број потписника јер велика је ствар што је у ово време толики број доктора стао својим именом и презименом иза једне инцијативе. Ми ћемо наставити и даље са омасовљењем потписа – каже Вучић.

У отвореном писму које је јуче објављено тражи се између осталог да се утврди тачан број оболелих и преминулих од корона вируса, као и да се истражи да ли су подаци о корона вирусу у Србији намерно заташкавани.

У прогласу се такође наводи да Кризни штаб треба да преузме одговорност за штету коју је ширење епидемије учинило али и да се формира нови кризни штаб који би, како се наводи, „чинили експерти са доказаним стручним и моралним квалитетима“.

– Потпуно попуштање противепидемијских мера у предизборном периоду (митинзи, утакмице, турнири, прославе и сл.) довело је до губитка контроле над епидемиолошком ситуацијом и то се никако не може оправдати стручним мотивима. Конфузија поводом броја оболелих и преминулих је изазвана неслагањем са статистичким и епидемиолошким очекивањима, сазнањима из свакодневног рада, те контрадикторним изјавама у јавности. Све то је озбиљно уздрмало здравствени систем и нарушило поверење и грађана и здравствених радника у исти. Из тог разлога желимо да се оштро оградимо од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19 – стоји у отвореном писму објављеном на сајту ujedinjeni-protiv-kovida.net.

Међу више од 700 потписника се налазе анестезиолози, ортопеди, радиолози, хирурзи, професори Медицинског факултета.

Како се истиче на почетку отвореног писма, одлучили су да јавно иступе јер не виде „друго решење за јавно-здравствену катастрофу у којој се наша држава налази“.

– Не само Хипократова заклетва, већ и општа етика налаже да укажемо на проблеме који су здравствене раднике довели у ову ситуацију и отежавају им даљи рад. У интересу је јавности да се ови проблеми истраже, одговорни појединци и институције процесуирају и направе кораци ка здравственом систему без страха и преваге политике над стручношћу – стоји у отвореном писму Влади Србије, у коме се тражи и да се „стане на пут застрашивању и политизацији који и иначе, а нарочито у епидемији, ометају добру праксу и нарушавају лично достојанство здравствених радника“.

Многе колеге лекари са списка који су затражили да чланови Кризног штаба поднесу оставке контактирале су нас данас и јавиле да желе да повуку своја имена са списка јер им се није тачно представило шта потписују, истакла је је заменица директора Института за јавно здравје Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да поштује лекаре који су потписали петицију којом се тражи разрешење Кризног штаба, али да верује да они немају довољно инфомација.

Радоњић Лазовић: Чланови Кризног штаба нису довољно информисани

Једна од потписница отвореног писма професорка докторка Гордана Радоњић Лазовић каже за Данас да је она потписала овај документ јер сматра да чланови Кризног штаба нису довољно информисани.

„Онај ко је у Кризном штабу мора да направи додатни напор да се информише и прочита све што је написано о овом чудном вирусу и да не излази у јавност са непотпуним информацијама. Особе које седе у Кризном штабу имају већу одговорност од осталих. Још у фебруару значајни стручни часописи писали су да  се вирус преноси ваздухом и да се ради о високој контагиозности. То је требало да буде предочено домаћој јавности још у марту. Све што је учињено је добро учињено али касно. Суштина је да нису било добро информисани, а морали су да буду“, каже докторка Лазовић.

Панић: Плашим се да ће их власт ућуткати

Aнестезиолог Раде Панић, потписник отвореног писма и председник Синдиката лекара и фармацеута, казао је да су проглас потписале колеге “које се налазе на првој линији фронта и који су у ствари угрожени, што преоптерећени послом, што недостатком заштитне опреме, што врло разочарани односом Министарства здравља према здравственим радницима“.

Он је навео и да постоји могућност да ова иницијатива и њени потписници буду ућуткани од стране власти.

„Плашим се да 330 храбрих глава које је проговорило и указало на проблеме који постоје могу бити стављене на пањ власти, јер не знам ко ће их заштитити, обзиром да ова група тренутно нема организациону структуру“, рекао је Панић и додао да је Синдикат лекара и фармацеута Србије спреман да подржи колеге у сваком смислу.

Да ли ће и деца у Србији морати да приме вакцину, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА