Најновије

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Претварање Аја Софије у џамију је безумље

Света Софија је данас поново угрожена и покушава да се лиши оног свога најдубљег смисла претварањем у џамију што је безумље, поручио је данас током Свете литургије поводом Аја Софије митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Амфилохије (Фото: Митрополија)

„Али Света Софија постаје неразорива и неуништива. Ено је Света Софија и у Кијеву, мајка црква свих руских цркава, јер руски народ и словенски народи су кроз Свету Софију примили веру у Христа Богочовјека и премудрост Божју. Када су изасланици књаза кијевскога били у Цариграду трагајући за правом вером, онда су били у Светој Софији и чули су чудесне песме и мелодије, и када су се вратили, казали су књазу кијевском да тамо треба у Свету Софију да иде и преко ње да се крсти, као што је и свети Владимир равноапостолски и сверусијски крстио свој народ у Дњепру. И тај народ је благодарећи Светој Софији постао Божји народ и Христов народ, који је носећи крст пострадао нарочито у 20. вијеку као што су пострадали и сви нарочито словенски православни народи за Христа Господа и Премудрост Божју”, казао је митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да је добро је што ову службу празнујемо у храму Христовог Васкрсења који су освештали православни патријарси на челу са Васељенским патријархом Вартоломејем, са нашим патријархом Павлом, и московским патријархом Алексијем.

„Ево их ту, насликани су међу приложницима и ктиторима овога светога храма заједно са Кристифором, атинским архиеископм који је приложио иконостас“, подсетио је владика.

Он је казао и да је храм Христовог васкрсења у Подгорици сам по себи постао изданак премудрости Божје и по свом историјском значају, али и за будућност, јер су двојица патријараха – цариградски и московски овде засадили две маслине у знак мира и љубави, и пустили голуба који је полетио и освештао овај свети храм.

„Те две маслине још мало па ће да донесу плода, па бих ја послао са тих маслина, када роде, позив и цариградском и московском патријарху да се поново састану овде где су се последњи пут састали и заједно служили литургију“, казао је митрополит Амфилохије.

„Молимо се Господу да распету Свету Софију које је распета од 1453. године, да је поново врати да буде свједочанство њега распетога васкрслога и Духа светога животворнога кога је Господ послао у свет да нас упути у сваку истину. Да се поново овде састану цариградски и московски патријарх, да се загрле и пољубе, и тиме посведоче да су заиста свједоци премудрости Божје. Молимо се Господу да сачува Свету Софију и кроз њу све православне и да их обнавља непрекидно Божјом премудрошћу“, рекао је митрополит Амфилохије.

Подсетимо, поводом данашње промјене хришћанског идентитета и намјене Велике цркве Премудрости Божје у Цариграду, мајке свих наших цркава, у свим храмовима Митрополије црногорско-приморске одржава се Света литургија.

Наш здравствени систем је бачен на колена! Кризни штаб је политичка марионета. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА