Најновије

ТИОДОРОВИЋ ОТКРИО: Вирус неће нестати, селиће се из организма у организам

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић предвиђа да ће број заражених корона вирусом почети да пада у наредним данима, а за три недеље до месец дана очекује потпуно смиривање епидемије.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Према његовој прогнози, број заражених почеће да пада већ од викенда, док се средином августа очекује потпуно смиривање епидемије. Међутим, таман када изађемо из овог таласа, после кратког предаха, следи нам јесен, хладније време.

Проф. др Бранислав Тиодоровић показао се као најбољи прогнозер досадашњег тока епидемије. Ипак, сада каже да је тешко прогнозирати исход овог таласа, јер се мере не поштују исто у целој Србији и да нема довољно одговорност код појединаца, нарочито у местима која су била тешко погођена.

Што се пада броја новозаражених тиче, очекују се у току ове и наредне недеље боље бројке, али је за стабилизацију броја потребно време бар још три недеље. Клима-уређаји и ветар можда могу да подигну и понесу вирус, али он искључиво опстаје у организму, тако да дефинитивно остаје да је кијање, кашљање, говор и директни контакт без маске сигурни вид заражавања.

- Ако се људи буду понашали одговорно, можемо очекивати пад у наредним данима, у тих неких 10 до 15 дана. Ситуација јесте под контролом, али је несигурна, кажем то јер је вирус ту, он неће нестати, већ ће се селити из организма у организам, и то код оних људи који не носе маске, не поштују мере, али и код особа са слабијим имунитетом - каже епидемиолог Тиодоровић.

За отприлике три недеље до месец дана очекујемо смиривање, сматра он.

- Морамо бити свесни да није у сваком месту исто, да понашање људи варира, али би свако требало да зна да је важно да буде одговоран. Што се тиче југа Србије, очекујемо повећање у Бујановцу током ове и наредне недеље, зато апелујем на све да се одговорно понашају и да поштују препоручене мере које су од велике важности, каже епидемиолог Тиодоровић.

Тиодоровић објашњава да евентуални повратак епидемије по завршетку лета зависи од тога како ће се вирус корона понашати на јужној полулопти и да ли ће се тамо зауставити, да ли ће доћи до смањења броја заражених...

- Све зависи од јужне полулопте, ако се тамо буде исцрпео потенцијал вируса и ако буде нашао што мање организама, онда можемо очекивати да евентуално тамо крајем године дође талас који ће подсећати на сезонски грип - каже професор Тиодоровић.

Али, додаје, интензитет зависи искључиво од тога како ће се тамо завршити.

- Судар вируса короне и сезонског грипа ћемо избећи вакцинацијом, коју је потребно обавити већ од 1. октобра. Потребно је вакцинисати најосетљивије групе, пре свега хроничне болеснике, старије особе, особе које раде у масовној комуникацији, децу и труднице у договору са њиховим лекарима, док је за здравствене раднике обавезна. Говоримо о вакцини против сезонског грипа - наглашава професор Тиодоровић. Ово са вакцином морамо добро да пропратимо, врло критично, морамо имати сигурне податке, каже епидемиолог Тиодоровић.

- Најсигурније је када учествујете у мониторингу, у праћењу како се та вакцина производи, како иду фазе, неки говоре да су у трећој, неки да су завршили. Како год, морамо бити обазриви, што верујем да хоћемо. Вакцина ће вероватно бити спремна за употребу већ до краја године, а ја очекујем да ћемо моћи да се вакцинишемо негде у другој половини наредне године - сматра он.

Посланик велике силе изнео званичан став о Косову! Виш о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА