Најновије

АМЕРИКА УЗВРАЋА УДАРАЦ! Одговор САД на руски застрашујући “Посејдон”: Подводни дронови нове класе

Команда америчких морнаричких снага наредила је да се у блиској будућности изради свеобухватна стратегија размештања и употребе беспилотних система у ваздуху, на води и под водом.

Подводни дрон (Фото: mil.ru)

Жеља морнаричке команде, да развије амерички беспилотни програм, у Конгресу се, међутим, сматра превише ужурбаном, јер још нису развијене нове технологије које би пројекте морнаричких инжењера претвориле у стварност.

Истовремено, америчка морнарица и америчко министарство одбране сматрају да је потребно убрзати процес стварања беспилотних летелица како се не би нарушила постојећа равнотежа са Кином. Са друге стране, Пекинг је такође врло активан у овом правцу.

Конгрес САД је чак објавио спремност да ограничи било каква средства за куповину великих беспилотних површинских бродова све док морнаричка команда не буде у могућности да законодавцима пружи доказе о развоју одговарајућег трупа, механичке и електронске опреме, омогућавајући уређају да аутономно делује најмање 30 дана заредом.

Такође, у Конгресу САД-а верују да морнарица треба да обезбеди поуздан оперативни систем са функционално интегрисаним системима надзора, електронским ратовањем, итд.

Према томе, америчкој морнарици су руке везане. Конгресмени, заузврат, уверавају да покушавају да заштите команду морнарице од могућих грешака. 

Развој и изградња подводних беспилотних летелица од великог је стратешког значаја за Сједињене Државе. Према претпоставкама бројних стручњака, један од најважнијих задатака за подводне беспилотне летелице биће суочавање са руским “Цар-торпедом” – подводним возилом “Посејдон”, који за Америку представља прави кошмар. 

Повећана пажња америчке морнаричке команде за беспилотне летелице указује на следеће: у догледној будућности, америчка морнарица ће се фокусирати на подводне беспилотне летелице уз помоћ којих очекују да добију информације о кретању бродова и подморница потенцијалног непријатеља, и, ако је потребно, униште све покретне непријатељске објекте. 

Наравно, постоји извесна претња од коришћења дронова под водом. Састоји се у чињеници да велики број дронова може буквално парализовати активности непријатељских подморница користећи њихову бројчану предност.

Међутим, нема сумње да ће и Русија и Кина представити сопствени одговор америчким беспилотним системима.

Хиперзвучни Циркон успешно тестиран! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА