Најновије

„Хрватска у ЕУ је попут такозваног Косова у Југославији“

Хрватска економија би ове године могла да се стрмоглави двоструко више него што је предвидела, сматра економиста Густе Сантини.

Eкономиста Густе Сантини (Фото: Јутјуб)

Због последица пандемије, хрватска економија би ове године могла да се стрмоглави двоструко више него што је то предвидела и да постане најсиромашнија земља у Европској унији, попут такозваног Косова у бившој Југославији, оценио је Сантини, преноси портал Косово онлине.

Према мишљењу тог економског стручњака, хрватска влада ће морати да се задужи како би привреда премостила предстојећу кризу, али није довољно само преживети, пише Нови лист.

Влада би напокон требало да крене са реформама, које се годинама одлажу, те уз помоћ домаћих економиста и предузетника да одреди приоритете за развој привреде, како би се она прилагодила новим околностима.

Покретањем великих пројеката, према мишљењу Сантинија, влада може да искористи и 22 милијарде евра помоћи, која ће следећих година Хрватској стићи из Европске уније.

„Помоћ ЕУ је сламка спаса“

Износећи податке изразио је бојазан да ће пад БДП бити могуће и 20 одсто, што би било погубно. Поновио је да годинама указује да Хрватска због раста туризма постаје монокултурна привреда.

– Тако велика зависност привреде о једној делатности никада није добра, јер земља у том случају постаје рањива. Пандемија је потврдила да је туризам због бројних разлога врло рањива делатност. С друге стране, невоља је у томе што и даље имамо сезонски, а не целогодишњи туризам – додао је.

На питање да ли ће кризу олакшати чињеница да је ЕУ осигурала Хрватској 22 милијарде евра у наредним годинама каже:

– Те 22 милијарде евра заиста су Пленковићева победа. Оне нам значе сламку спаса. Без помоћи из иностранства Хрватска се сасвим сигурно не би могла извући из предстојеће кризе. Међутим, то ме истовремено забрињава. То има и другу страну медаље, јер размерно велики опсег европске помоћи Хрватској показује наш трагични положај, да смо неделотворни и да постајемо најсиромашнија земља у Европској унији, попут Косова у бившој Југославији. Моје је мишљење да чланство у ЕУ није зато да Хрватска буде својеврсно такозвано Косово у Унији и да добија поклоне, него да буде саставни део једног цивилизованог, економски напредног и демократски уређеног света.

Да ли Ного иде у притвор сазнајте ОВДЕ!

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА