Најновије

ДОКТОРКА ЕДИТА ЈЕ НОВО ЛИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: До сада је нисмо виђали, а стручњак је за ову област

Кризни штаб се већ недељама поново свакодневно обраћа јавности на конференцијама за медије у 15ч. Ипак, поред познатих лица, последњих дана често можемо видети и стручњаке који нам се до сада нису обраћали на овим конференцијама.

Др Едита Стокић (Фото: Јутјуб)

Поред др Кисић Тепавчевић, тренутно стање са корона вирусом данас је саопштила и др Едита Стокић као представник КЦ Војводине.

Она је, између осталог, данас говорила и о повезаности између гојазности и корона вируса.

- У овом налету епидемије се уочава да је све већи број пацијената са тешком и веома тешком клиничком сликом. Морате знати и чињеницу да обољење ковид не даје једиснтвену клиничку слику, већ развија бројне компликације. У лечењу хоспитализованих пацијента, можемо да уочимо са аспекта клинике два проблема: пацијент који се хоспитализује ретко кад има само ковид, већ има и бројне друге придружене болести.

Др Стокић се и иначе бави овом темом.

Образовање и усавршавање

Редовни је професор Медицинског факултета у Новом Саду, а рођена је у Кикинди. Медицински факултет у Новом Саду завршила је 1986. године, са просечном оценом 9,96. Последипломске студије, смер Неуроендокринологије, завршила је 1991. године, одбрањеним магистарским радом под насловом “Стање пролактинске секреције аденохипофизе у особа с различитим функционим поремећајима штитасте жлезде”. Докторску дисертацију под насловом “Утицај специфичне дистрибуције масног ткива на развој метаболичких компликација гојазности”, одбранила је 1997. године на Медицинском факултету у Новом Саду. Специјалистички испит из Интерне медицине положила 1994. године, а субспецијалистички испит из ендокринологије 1997. године.

Била је учесник, организатор и предавач на многим домаћим и међународним скуповима.

Члан је Удружења ендокринолога Србије, Српског удружења за медицинско право, Удружења за атеросклерозу Србије, Чешког атеросклеротског друштва, Европског атеросклеротског друштва, Европског липопротеинског клуба, Европског друштва за студије о дијабетесу, Америчке дијабетолошке асоцијације, Интернационалног удружења за проучавање гојазности и Ассоциатион оф Цлиницал Ресеарцх Профессионалс. Члан је Експертске групе за гојазност Министарства здравља Републике Србије, радне групе за Диабетес меллитус, Министарства здравља Републике Србије, радне групе за дијагностиковање и лечење липидских поремећаја. Члан је Уређивачког одбора часописа „Српски архив за целокупно лекарство“.

Аутор је и коаутор је укупно 372 рада, највећим делом из области гојазности, поремећаја метаболизма липида и липопротеина и шећерне болести, поглавља у међународној монографији „Рецент Адванцес ин цардиовасцулар риск фацторс“, уредника Mehnaz Atiq Intech, као и аутор две монографије о гојазности.

Србија прва по броју новозаражених у Европи! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА