Најновије

ВЕЛИКИ ПЛАН НАШЕ ВОЈСКЕ! Почиње кључна набавка, која ће затворити прилазе Србији са свих страна!

Војска Србије до краја године "задужиће" 12 ракетно-артиљеријских система малог домета за одбрану од напада из ваздуха "пасарс".

Илустрација (Фото: Војска Србије)

Окосница снаге новог домаћег возила биће француске ракете "мистрал" које ће дејствовати заједно са топом калибра 40 милиметара. Набавком веће количине "пасарса" Војска Србије на дужи рок решиће проблем заштите својих јединица од напада из ваздуха.

Најважније питање за одбрану из ваздушног простора јесте набавка ракетног система ПВО средњег домета. Ово питање већ годинама је на врху листе приоритета војног врха Србије, а свој коначни облик добиће у најављеном Стратегијском прегледу одбране, као и Плану опремања Војске Србије за период до 2030. године. Ови документи су у фази израде, а планирано је да буду усвојени у наредних пет месеци.

Иако је недавна набавка руског ПВО система "Панцир" ублажила проблем застарелости система за одбрану из ваздуха, ово питање није трајно скинуто са дневног реда. Још увек се тражи решење и за застареле и недовољне радаре, који знатно ограничавају одбрамбене способности наше војске. Познаваоци ракетне технике решење на нешто дужи рок виде у куповини, али и у модернизацији постојећих ракетних система "нева" и "куб". Ово наоружање иако произведено још у ери Хладног рата и даље има потенцијал за унапређења, а могућности за ову врсту пројеката разматране су у сарадњи са Белорусијом.

- Као једно од решења за одбрану из ваздуха на већим висинама најчешће је помињан руски систем "Бук М2". Осим што је реч о поузданом и провереном систему, као технолошки продужетак "куба" којим располаже Војска Србије, био би близак нашим посадама. Куповина је најављена још почетком 2017. године, али преговори још нису затворени - каже саговорник из Војске Србије.

Стратешки документи о будућим набавкама свакако ће имати у виду и кинески ракетни систем ФК-3, који се сматра кинеском верзијом руског С-300. Могућност за куповину овог средства била је прошле године тема на више сусрета највиших делегација Србије и Кине. Кинези су, према сазнањима "Новости", показали спремност да нам продају ове ракете, и то под изузетно повољним условима. Преговори започети на високом нивоу још увек нису окончани, а епилог овог посла многи виде у следећих неколико година.

У Министарству одбране кажу да ће се у Плану опремања Војске Србије у наредној декади наћи само наоружање наопходно за подизање способности наше војске према процени ризика и претњи.

- У припремама за израду ових докумената, која су логичан наставак Стратегије одбране, разрађено је неколико сценарија угрожавања безбедности Србије. То су све параметри на основу кога ће бити планиране средњорочне набавке - истичу у министарству.

Откривене тајне стратегије Сеула, Ким је само једна од мета страшног удара. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА