Најновије

ВУЧИЋ НА НАТО САМИТУ: Можемо у Албанију на море, а они могу свуда по Србији!

Дубоко смо захвални на финансијској подршци Европске уније, али то не сме да буде оправдање да ми сами не допринесемо више јачању наших економија, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, на видео самиту лидера Западног Балкана, у организацији вашингтонског Атлантског савета.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

„Не би требало да потцењујемо сопствене снаге, снагу свега онога што је у нашим рукама у региону, већ треба да учинимо све што можемо да изградимо истинско поверење у региону“, рекао је Вучић.

Председник Србије је приметио да сви учесници самита говоре о европском инвестиционом пакету, на којем је наша земља, као и остале, како истиче, дубоко захвална Европи, али је истакао и да ми сами можемо да допринесемо јачању својих економија.

У прилог томе навео да је су камиони чекали на унутрашњим границама 26 милиона сати на годишњем нивоу, а да из тога може да се закључи да седам одсто трошокова пословања можемо да смањимо ако се уклоне бирократске процедуре.

„Закључак је да можемо да уштедимо више новца, него што ћемо добити од било кога у Европи“, рекао је Вучић.

Није важно да ли је неко испред других на европском путу, јер ће сви остати на Западном Балкану, а сарадња између наше шесторке остаће и по уласку у ЕУ приоритет Србије, нагласио је председник Србије.

„Припадамо Балкану и желимо да направимо право економско окружење, не само за нас, већ и све наше пријатеље у региону. Ако решимо наше проблеме, више ће нас ценити и поштовати не само у ЕУ, већ и САД“, подвукао је он.

Сами, ма колико били велики, према његовим речима, мале смо државе и не можемо ништа постићи.

„Не треба да потцењујмемо више нашу снагу. Морамо себе да променимо, да будемо посвећенији региону, да учинимо све што можемо како би изградили истинско поверење између наших земаља“, рекао је Вучић.

Указао је да сви учествују на свим догађајима како не би били означени као црне овце, али је додао да скупови треба да имају и смисла и резултата.

Вучић је казао да је добра идеја да се одржи самит једном месечно, јер би тако могли пратити имплементацију свега што је договорено.

Подсетио је да је, пре шест или седам година, немачка канцеларка Ангела Меркел покренула идеју изградње аутопута Ниш-Приштина, али да ће тек сада кренути са градњом.

„Морамо да будемо бржи. Није Меркелова каснила у доношењу важних одлука у вези уклањања препрека. Ради се о нама“, казао је он.

Изразио је наду да ће сада доћи до реализације тог пројекта, за који каже да је веома битан за Србе и Албанце, јер ће упознати њима непознате стране друге земље.

„Мислим да тиме можемо направити боље везе међу нама. Можемо ићи у Албанију на плаже, људи ће упознати другачије ствари које нису могли да доживе до сада. На другој страни Албанци могу да дођу у различите делове Србије. Наша земља ће им се допасти у то сам уверен“, нагласио је Вучић.

Рекао је да би могле да се користе услуге Савета за региону сарадњу (РЦЦ), ако Атлантски савет не буде имао времена да организује месечне самите.

„Немам ништа против да нас окупи једном месечно, јер треба о сваком питању да причамо. Знам и схватам све политичке разлике које постоје. Поштоји бар једна земља која би желела да побегне из региона. Ту је и добро познати политички сукоб између Београда и Приштине. Морамо да се потрудимо да га решимо, иако нисам потпуни оптимиста“, казао је он.

Вучић је рекао да је за Србију Западни Балкан друго највеће тржиште за извоз, иза ЕУ и да прихвата све предлоге који би помогли уклањању баријера.

Казао је да су албански премијер Еди Рама и северномакедонски пдредседник Стево Пандеровски, заједно са њим највећи ентузијасти када је реч о тешњој и снажнијој сарадњи, те је изразио наду да ће до бити и други у региону.

Диктатор Мило наредио полицији да пред изборе хапси бираче који су против њега? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА