Најновије

АМЕРИКАНЦИ У ТОТАЛНОМ РАСУЛУ: Не памти се оволики пад БДП, САД трпи последице смањења личне потрошње!

Бруто домаћи производ Сједињених Држава пао је за 32,9 одсто у периоду април-јун на годишњем нивоу, према данашњим прелиминарним подацима Министарсва привреде, јавља CNBC.

Протести у САД (Фото: Јутјуб)

Економисти које је анкетирала комапанија Дау Џонс предвиђали су пад од 34,7 процената, услед негативних економских утицаја пандемије корона вируса.

Ово је, додаје америчка телевизија, најгори пад икада, на нивоу оног забележеног средином 1921. године.

На пад БДП-а утицало је оштро смањење личне потрошње, извоза, залиха, инвестиција, потрошње држава и локалних самоуправа, услед мера економског затварања ради спречавања ширења болести Ковид-19.

Лична потрошња, која је раније чинила отприлике две трећине укупне економске активности САД-а, потонула је за 25 одсто у другом тромесечју, при чему у томе највећи удео отпада на услуге.

С падом инвестиција у залихе предводили су трговци моторним возилима, а знатан ударац су претрпели и потрошња на опрему и инвестиције у нове стамбене објекте.

Цене за домаће куповине, кључни показатељ инфлације, пале су за 1,5 одсто у наведеном периоду у поредјењу са растом од 1,4 процента у првом кварталу, када је БДП пао пет процената. Индекс цена производа за личну потрошњи пао за 1,9 процената након пригушеног раста од 1,3 одсто у првом тромесечју.

Лични приходи су у извештајном периоду порасли веиким делом захваљујући државној помоћи градјаним због пандемије корона вируса. Лична примања су по садашњем курсу долара више него ушестостручена, и износила су укупно 1,39 билиона долара, док је расположиви лични доходак порастао за 42,1 одсто, на 1,53 билиона долара.

Упркос томе, лични расходи су пали за 1,57 билиона долара, највећим делом услед пада потрошње на услуге.

Увоз је имао позитиван допринос од 10 одсто у укупном привредном резултату, надокнађујући пад извоза од 9,4 процента.

Милитанти кренули у напад жестоким гранатирањем! Агресија се наставља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА