Најновије

ТАЈНА ДОКУМЕНТА ОКТРИВАЈУ ДЕТАЉЕ ПРЕГОВОРА У ДЕЈТОНУ: Ко је причао вицеве, ко преговарао уз алкохол?

Само два сата разговора и четири вискија били су довољни да смекшају тадашњег председника Републике Србије Слободана Милошевића да направи уступак у разговорима о Сарајеву који су вођени 1995. у Америци, а претходили су Дејтонском споразуму.

Потписивање дејтонског споразума (Фото: Јутјуб)

Ти подаци постали су доступни јавности након што је скинута ознака тајности с докумената који се тичу мандата тадашњег америчког председника Била Клинтона, наводи "Блиц". Како се наводи, према сведочењу из тих докумената, након четири вискија, Милошевић је организовао вечеру на којој су се послуживали јастози, а волео је да малтретира саговонике, али је и размењивао вицеве са председником Председништва БиХ Алијом Изетбеговићем.

До сада тајне документе углавном је писао Џон Керик, сарадник Ричарда Холбрука који је водио преговоре у Дејтону. У њима је остало забележено да се, док су Срби оплакивали своје најмилије страдале у рату у Босни и грцали под економским санкцијама, Милошевић није одвајао од вискија.

- Прошле ноћи провео сам бизарних два сата у нашој соби са мапама гледајући у истакнут детаљ око Горажда. После четири вискија, Милошевић је понудио више од очекиваног за коридор ка Сарајеву. Мање од предлога Контакт групе, али боље од претходне опције. Реакција Хариса (Силајџића, прим. аут.) била је опрезно позитивна, а детаље сада прегледају бошњачки експерти за мапе - стоји у извештају из 17. новембра 1995.

Исте вечери Милошевић је позвао делегацију САД на луксузну гозбу. Обећао је да ће послужити јастоге.

Керик је, такође, прецизно направио и психолошки профил Милошевића. Чини се да Милошевић ужива овде у Дејтону, али изгледа да воли и да малтретира људе. Кључно је супростављати му се када крене да напада, он поштује и воли људе који делују чврсто као што се он чини. Увек нас ставља на испите. Како бисмо га покренули, морамо да му поставимо чврсте путоказе и да их не померамо, осим ако не знамо шта ћемо тачно да добијемо заузврат, написао је Керик.

На столу су биле тешке теме, границе, санкције, што је и утицало на расположење. Било је успона и падова, дана "када Изетбеговић није хтео да види ни Туђмана ни Милошевића", а "Туђман одбио састанак са Милошевићем". Посредници из САД приметили су, међутим, да је понекад атмосфера била добра и то прекомере пристојности

- Милошевић и Изетбеговић су причали један другом вицеве на матерњем језику. Могуће је и да њих двојица уживају у друштву један другог можда и превише - приметио је Керик у једном од докумената

Преговори у Дејтону трајали су од 1. до 21. новембра 1995. године, а 14. децембра у Паризу је потписан споразум којим је прекинут четворогодишњи рат у Босни. Босна и Херцеговина је њиме устројена као држава три конститутивна народа и осталих, и два ентитета – Федерације БиХ и Републике Српске.

Споразуму су претходили разговори који су се водили у ваздухопловној бази "Рајт-Патерсон" у Охају. Учесницима није било дозвољено да разговарају са штампом како би се избегло да делегације саме проглашавају "победе" и "поразе".

Американци надгледали Црно море, а онда уследио одговор Сухоја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА