Најновије

КОРОНА МОЖЕ ДА ПОТРАЈЕ И ДВЕ ГОДИНЕ: Др Кон - Навикнимо се на ношење маски, на јесен стиже јачи удар вируса

У знаку борбе против короне проћи ће цело лето које је пред нама, а највећи удар очекује се на јесен. Уколико интензитет ширења заразе не опадне, процењује се да би епидемија у Србији могла да траје и - пуне две године.

Предраг Кон (Фото: Влада Србије)

Овако актуелну епидемиолошку ситуацију оцењују медицински стручњаци, који су уверени да ће почетак сезоне ширења респираторних инфекција, пратити и нови налет ковида 19.

Да је ситуација са ширењем заразе већ сада алармантна говоре последњи подаци који конкуришу за неславни епидемијски рекорд - у протекла 24 сата регистровано је 309 оболелих од 8.102 тестираних. На болничком лечењу од ковида тренутно се налази 2.142 пацијента, а преминуло је 11 особа. Посебно брине пораст броја тешких пацијената - на респираторима је 85 оболелих, што је за четири више него претходног дана.

И док грађани оправдано брину за сопствено здравље, стручњаци процењују обим и предвиђају даље кретање епидемије. Према њиховим проценама, у данима који су пред нама очекује се опадање броја новозаражених, али и повећање смртности, као последица наглог раста инфицираних претходних недеља.

Велику активност вирус показује већ сада, упркос високим температурама, а ширење заразе само ће се појачати када се више времена буде проводило у затвореном. Управо из тог разлога председник Александар Вучић је прекјуче позвао све грађане на одговорност и поштовање ограничавајућих мера, јер је то, како је рекао, једини начин да се спречи попуњавање болничких капацитета, што би здравствени систем довело до колапса.

Колико месеци који тек долазе могу да донесу још веће проблеме сведочи и стратегија државе да поједине здравствене установе буду на "резервном положају" у борби са короном. Очекивања у том погледу су највећа од београдског КБЦ "Др Драгиша Мишовић", који је своју репутацију оправдао пролетос, када су у овој установи збрињавани најосетљивији случајеви - позитивне породиље и деца.
У ЗНАКУ борбе против короне проћи ће цело лето које је пред нама, а највећи удар очекује се на јесен. Уколико интензитет ширења заразе не опадне, процењује се да би епидемија у Србији могла да траје и - пуне две године.

Ова болница има капацитете да збрине најтеже пацијенте оболеле од короне, иако тренутно ради само делимично. Ресурси ове установе, према плану борбе са епидемијом, чувају се за удар који би могао да уследи у новембру. Циљ је да се лекари и медицинско особље колико је то могуће одмарају, чувају од заразе, како би били спремни за јесењу рунду обрачуна за ковидом, будући да се очекује да ће напад бити још снажнији због ширења и других респираторних инфекција.

Најважнији задатак надлежних у овој рунди борбе са епидемијом свакако је гашење жаришта у унутрашњости државе. То се посебно односи на Рашку област, где је ситуација алармантна у Новом Пазару и Тутину. У ове градове упућено је појачање у виду медицинских екипа, као и "инфузије" у виду опреме и лекова. Истом снагом држава ће гасити и пожаре на југу Србије и у Војводини.

Увођењем ванредне ситуације и ограничавајућих мера и у Београду - тренутно најопаснијем жаришту ковида 19 - од свих у овом граду је чак 85 одсто позитивних, епидемиолози очекују зауздавање болести. Они процењују да ће крајем наредне недеље доћи до опадања броја новозаражених.

Став медицинске струке је да засад затварање Србије није потребно, али како се наговештава, уколико се уведене мере не буду поштовале, следе много веће рестрикције, укључујући и забрану кретања.

Први на удару ограничења био би главни град. Улазак и излазак из града био би строго контролисан и оправдан само због преке потребе. Овако рестриктивним мерама против епидемије бориле су се Кина и Италија, спречавајући улазак и излазак људи из епицентара заразе. Друга опција је увођење полицијског часа, који ће бити само крајња мера у случају још једне експлозије броја заражених. Помиње се чак и могућност крњег закључавања, која би се односила на затварање улица само у вечерњим и ноћним сатима.

Без обзира на нешто повољније пројекције за дане који су пред нама, борба не посустаје. У ковид-режим поново се враћају највеће болнице. Од данас оболеле примају КБЦ "Земун" и Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица". Пријемно-тријажна служба обављаће се у болници у Земуну, где ће пацијенте прегледати инфектолози. У систему ковид-болница, у Београду, већ су и КБЦ "Звездара", КБЦ "Бежанијска коса" и Инфективна клиника.

- Вирус нам је јасно поручио да нема сезону и да високе температуре не спречавају његову активност - рекао је за "Новости" др Предраг Кон. - Уверен сам да је његова моћ ширења иста као и на почетку епидемије. Разлика је само што сада имамо много већи број тестираних, а до јуче нисмо имали никава ограничења у окупљањима, већ само савете струке о неопходној заштити. Зато је врло битно да се навикнемо на ношење маски, не само у наредних 15 дана, на колико су уведене обавезујуће мере, већ много дуже од тога, да бисмо јесен дочекали спремни.

У борби против налета ковида 19 многи су полагали наде у стварање колективног имунитета. Међутим, недавни подаци националне студије показују да антитела на корону има свега 6,4 одсто грађана.

- Уверен сам да је тај проценат сада негде око 10 одсто - каже др Кон. - До јесени он можда може да достигне и 20 процената, али то није довољно и зато нам је неопходна дисциплина.

Доктор Кон истиче да је вероватноћа за ширење вируса снижена на свега један проценат уколико сви грађани носе маске:

- Када појединац носи маску у окружењу у којем је други немају, он је заштићен само 30 одсто. Зато, ако се нове мере буду поштовале, остаје само теоретска могућност да дође до повећања броја оболелих.

Говорећи о епидемиолошком стању у студентским домовима у Београду, др Кон је рекао да је од око 300 заражених студената само 10 одсто њих из домова.

Април најфаталнији

Први смртни случај од ковида 19 регистрован је 19. марта. Највише смртних исхода било је средином априла, када је у просеку умирало по 20 људи, показују подаци из информационог система covid19.rs.

ОД почетка епидемије број умрлих од ковида 19 је 298, а проценат смртности 1,92.

- Статистички подаци везани за вирус корона обрађиваће се дуго по престанку епидемије - каже др Кон. - Који је најреалнији увид у последице ове пандемије може да покаже само озбиљна ревизија на глобалном нивоу.

Шта је све данас поскупело у Србији сазнајте ОВДЕ. Вучић криви народ за пораст оболелих, испад Председника погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА