Најновије

У Црној Гори као да је рат! Овако није било никада, људи у очају

Туристички радници на црногорском приморју очајни због текуће сезоне.

Бока Которска (Фото: Јутјуб)

- Овако није било ни кад је био земљотрес, рат. Столице у кафићима празне, у једном хотелу заузете три собе. Најгора туристичка година икада у Црној Гори.

Овако туристички радници описују тренутно стање на црногорском приморју. Иако је лето у замаху, у туристичким центрима врло мало гостију, готово да могу да се преброје на прсте једне руке. Осим домаћих гостију, оних из унутрашњости Црне Горе, у хотелима, на плажама - пустиња.

Несумњиво је да је туризам привредна грана која је највише претпрела и трпи последице пандемије корона вируса. Предсезона није ни постојала, а почетак летње сезоне је такав да нема изгледа да ће се нешто значајније поправити. Чак и да се овог секунда отворе границе са Србијом, одакле долази највише гостију, тешко да би сезона могла да буде иоле спасена.

А назнака отварања граница нема и врло је вероватно да неће бити отворене бар још 10-15 дана, можда и касније. Готово цела српска естрада воли да летује и буде виђена у Црној Гори. Ове године тога нема. У најбољем случају, остаће август, ако се до тада нешто битније не промени.

Туристички радници, власници угоститељских објеката су очајни. У ово време, сезона би се ранијих година већ захуктала. А данас...

У Старом Бару је од 60 угоститељских објеката отвореносамо десет, али и у отвореним кафанама и ресторанима столице су празне. По који мештанин испија кафу, али то је далеко од очекиваног. Угоститељи тврде да за сада послују у минусу и да се "неће извући" ове године, пише подгорички дневни лист.

Угоститељи се жале

"Ова година је добро почела, јануар је био никад бољи, али каква је ситуација свима тако је и нама. А што се тиче посла, као што видите нема ни десет одсто што је прошле године било. Викендом буде, дођу Будвани, Подгоричани, али све је то слабо. Прошле године је било Кинеза, Спанаца, Јужноамериканаца, Американаца, Француза, Чеха, Пољака, Словенаца, било је људи са свих страна... Сада нема ни најаве да ће доћи. Србија још није отворена, а без њих је слаб промет. Сад да дођу, вратила би нам се сезона", рекао је Едон Фека који ради у ћевабџиници.

Ресторан "Тајана" такође празан. Власник Драган Асовић, који већ 40 година ради у туризму, тврди да је ово најгора година икада.

Каже да је у првој смени зарадио само евро!

"Цео радни век сам радио по хотелима од Сутомора до Бара, нема објекта где нисам био шеф. Када сам пошао у пензију отворио сам овај ресторан, али ове године нема шансе да се извучемо, ово је најгора туристичка година од када знам и од земљотреса и од девалвације и када је био рат... Све је празно. Имам доста пријатеља са стране кажу да је свуда тешко и нема најаве доласка, све су приче биће... Жена ми је на Корчули, каже и тамо је празно, на дубровачком Страдуну нема пет људи", прича Асовић.

Ни у Сутомору није ништа боље. На плажама домаћи гости, али су кафане празне. У хотелу "Сато" попуњене су само три собе и не знају да ли ће се ситуација променити, јер, како кажу, све зависи од отварања граница.

Речи запослених у хотелу да су имали групу Мађара од када је хотел отворен отворили 20. јуна, али да су сада попуњене само три собе и то домаћим гостима.

Прочитајте ОВДЕ   зашто су економисти у шоку због Вучића.

Извор: Ало/Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА