Најновије

ПРЕТИ ЛИ ЖАРИШТЕ НА ТВРЂАВИ: Све више заражених, а Егзит нуди попусте за карте!

Судбина овогодишњих музичких фестивала иако су термини заказани, и даље је неизвесна. Организатори Сабора трубача у Гучи и београдског Бир феста указују да неће одржавати фестивале по сваку цену, док из Егзита не посустају, већ чак нуде и попусте на куповину карата.

Егзит (Фото: Јутјуб)

Епидемија корона вируса у Србији попримила је нову димензију од почетка јуна. Број оболелих и умрлих последњих дана расте, због чега су бројни градови увели ванредну ситуацију, а Београд је међу последњима у низу. Стручњаци се надају да ће се применом мера, поступно осетити смањење регистрованих случајева.

Иако у Новом Саду мере ванредне ситуације не важе, највећа полемика у јавности избила је због тога што организатори Егзита и даље не одустају од планираног термина одржавања ове музичке манифестације, нити се оглашавају у медијима, тако да се улазнице увелико продају. Чак се на друштвеним мрежама нуде и попусти за куповину више карата.

Може ли Егзит бити нови жариште

О ризику одржавања овог фестивала који дневно окупља преко 50.000 хиљада људи говорио је епидемиолог Зоран Радовановић. Он сматра да би Егзит требало да се одржи ако број нових случајева обољевања од корона вируса буде мањи од 10.

„Било би разумно да ако би број новооткривених пао на једноцифрен, на пример 5, 6 у Србији, да се онда фестивал одржи. Али ако је знатно већи, ако је троцифрен, онда не би смео да се одржи. Ако би број заражених био преко сто, онда би то помогло расејавању инфекције, па бисмо били у ситуацији као и сада“, упозорава епидемиолог.

Судбина Бир феста

Дејан Грастић, организатор "Бир феста" манифестације која се одржава у Београду, рекао је да у овом тренутку нико не може да предвиди развој ситуације до планираног термина одржавања овог фестивала, и да је много непознатих у једначини. За једно вече је, према његовим речима, на Бир фест долазило по сто хиљада људи. Сада може да се говори о пет или десет пута мањем броју, али то ће зависити од тога шта држава буде дозволила.

„Не сме ту бити играња са здрављем људи. Ми можемо само да пратимо развој ситуације, да се надамо да је крај августа још далеко, и да слушамо мере и препоруке државе. По овоме што је тренутно на снази, фестивал не би могао да се одржи. Ако се то ублажи, епидемиолошка ситуација крене да се смирује, видећемо да у неком облику одржимо фестивал, али свакако са драстично мањем бројем људи уз мере које ће прописати држава“, поручује Грастић.

Према актуелним мерама ванредног стања у Београду, "Бир фест" не би могао да се одржи, а судбина ове манифестације заказане за август зависиће од мера државе и епидемиолошке ситуације

Гуча - мале шансе ове године

Са њим се слаже и Јован Ковачевић, директор Културног центра општине Лучани и један од организатора Сабора трубача у Гучи. Он се нада да овај фестивал неће бити одржан, због тога што Гуча није место ни манифестација где се мирује и где нема контаката, где нема прилике за заразу:

„Ако игде има ризика, има у Гучи. А препоруке су за нас обавезујуће. Сада је у Београду ограничено окупљање, у Србији није, али ми морамо да водимо рачуна да се у Гучи исто може пренети зараза као и у Београду. Па сада ослушкујемо и чекамо шта ће надлежни државни органи, Влада и Кризни штаб, одлучити, да ли ће бити неких конкретних мера или не“.
Он наводи да су неке мере организације квалификација за учешће такмичара већ обављене, али да нису све, јер и у предтакмичарском периоду мора да се води рачуна о спровођењу мера и спречавања ширења заразе.

Сабор трубача у Гучи место је великог ризика преношења заразе због блиских контаката, тако да се организатори надају да ће овогодишње такмичење бити отказано.

„Ако бисмо одржавали сабор, за шта мислим да нема услова, морали бисмо да спроведемо препоручене мере заштите, макар у објектима које употребљавамо за Сабор. А то конкретно значи да ће кроз Културни центар који је организатор културног програма проћи и бити на истом месту на стотине људи, што подразумева обезбеђивање свих мера заштите, и рукавица и маски, и обезбеђивање дистанце и дезинфекције. Тада би терет спровођења мера спао на сваког конкретног организатора и учесника у организацији, а то би повећало број учесника особља у организацији Сабора“, тврди Ковачевић и додаје да је то у условима преусмеравања буџетских средстава на борбу против корона вируса, и помоћи након поплава које су задесиле овај крај, практично немогуће.

За следећу недељу је заказан састанак на коме ће се одлучивати о судбини не само ове, већ и других манифестација моравичког округа, попут Лав феста, Сабора Фрулаша у Прислоници, Сабор виолиниста у Прањанима, Нушићијаде у Ивањици, и многих других.

„Најбитније је изборити се са ковидом. Ако имамо у виду да су Енглези отказали Вимблдон који 200 година није отказан, ако су отказане Олимпијске игра, Окобарфест, ми волимо Гучу више него све то скупа, али ако то значи опасност по живот и по здравље, ако ћемо да доведемо или одавде испратимо заразу, онда то стварно нема цену“, закључује саговорник.

Одржавање фестивала неизвесно

Епидемиолог Радован Чеканац оцењује да је одржавање музичких фестивала у Србији који су заказани за август под знаком питања и понавља да је корона вирус непредвидив, и да не може да да процене чак ни за ближи период.

„Тренутно апсолутно ту не може ни организатор никакве мере да спроведе. Од ношења маски нема ништа, да се држи дистанца исто. Само ето постоји нада да неће доћи толико људи ако буде овава ситуација. Можда је најбоље сачекати и давати неке прецизније изјаве десет до петнаест дана до одржавања. Људски је и надати се да ће ово за 15, 20 дана попримити неки други ток“, сматра епидемиолог.

Прочитајте ОВДЕ   какав то шок снимак кружи мрежама.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА