Најновије

ЛАЖИРАЊЕ ПОДАТАКА О КОРОНИ: “Кризни штаб да објасни како се од 38 умрлих долази до 6”

Уредник БИРН-а Милорад Ивановић, упитао је Кризни штаб да објасни како се од броја 38 умрлих од коронавируса које је показао Информациони систем "Батута" дошло до броја 6, колико је Кризни штаб објавио на конференцији за новинаре.

Кризни штаб (Фото: predsednik.rs)

Објашњавајући шта је истина у броју умрлих које је објавио БИРН, а који је изазвао полемике у јавности, Ивановић је у емисији “Утисак недеље” навео пример 12. априла.

“Да би епидемиолози доносили праве одлуке требало би да имају и праве податке”, рекао је Ивановић и приказао графикон настао на основу базе Информационог система и званичних података.

Подаци су уједначени и говоре о шест, седам, осам мртвих преко дана, до 4. априла подаци које саопштава влада и Информациони систем су углавном слични са малом разликом, али од 4. априла имамо нагли скок и разлику, каже он.

“Крива достиже врхунац 12. и 13. априла кад имамо 23 мртва од ковида, а нама се званично каже 6”, рекао је Ивановић, наводећи да то пише у бази којој су приступ имали сви чланови Кризног штаба и министар здравља.

Међутим, када погледамо други графикон направљен на истим тим подацима, да је 1.080 умрлих у ковид болницама, опет имамо до 4. априла готово сличне податке, па драматичан скок 13. априла када имамо 38 мртвих у ковид болницама.

“Информациони систем Батута каже да је 13. априла умрло 38 особа, а нама се тог дана каже да је умрло шест”, објаснио је Ивановић.

Он је истакао да оно што графика показује је да смо више од месец дана добијали лажне податке на основу којих су прављене неке епидемиолошке мере.

“Ми само тражимо објашњење зашто је то урађено и да да нам Кризни штаб објасни како се од броја 38 долази до броја 6”, рекао је Ивановић.

Чини се да Србија више нема контролу над короном. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА