Најновије

ОВО ЋЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ ИРАНА КОШТАТИ: После саботаже нуклеарног постројења, Техеран најавио одмазду из ракетних градова!(ВИДЕО)

Опасно откриће долази у време Исламска Република признала да је пожар на њеном подземном нуклеарном сајту Натанц нанео значајну штету након што су власти првобитно оспориле инцидент.

Иранска ракета (Фото: Јутјуб)

Пожар би могао успорити развој напредних центрифуга које се користе за обогаћивање уранијума, изјавио је у недељу ирански нуклеарни званичник. У посебној реакцији, врховни заповедник иранске револуционарне морнарице потврдио је постојање и обалних и ракетних локација.

Рекао је да се ракете земља-ваздух складиште на локацијама.

Контраадмирал Али Реза Тангсири рекао је за лист Собхе Садек: "Иран је успоставио подземне обалне и офшор ракетне градове дуж обала Перзијског и Оманског залива, што би била ноћна мора за иранске непријатеље."

Иранске власти саопштиле су да таква места постоје у свим провинцијама Ирана, али да су до сада открила само три базе и нису открила да су изграђена дуж његове обале.

Пожари прошлог петка можда су били случај сајбер-саботажа, рекли су неки ирански званичници.

Један је упозорио да ће се Техеран осветити било којој земљи која изведе такве нападе.

У четвртак се у иранској државној новинској агенцији ИРНА појавио се чланак о могућој саботажи од стране непријатеља као што су Израел и Сједињене Државе, мада није престао директно да их оптужује.

Израелски министар одбране рекао је у недељу да не мора „нужно“ иза сваког мистериозног инцидента у Ирану.

Три иранска званичника који су у петак разговарали са Ројтерсом под условом анонимности изјавила су да верују да је пожар последица сајбер напада, али да нису навели никакве доказе.

ИРНА је цитирала портпарола иранске Организације за атомску енергију Бероуза Камалвандија како каже да рад на тој локацији можда неће бити успорен.

Он је рекао: "Инцидент би могао успорити развој и производњу напредних центрифуга у средњем року.

"Иран ће оштећену зграду заменити већом која ће имати напреднију опрему. Инцидент је начинио значајну штету, али није било жртава."

Натанц је средиште иранског програма обогаћивања уранијума, за који Техеран каже да је у мирољубиве сврхе.

Западне обавештајне агенције и УН-ов чувар нуклеарног оружја (ИАЕА) вјерују да је имао координирани, тајни програм нуклеарног оружја који је заустављен 2003. године.

Али Техеран негира да је икада тражио нуклеарно оружје.

До тога долази, јер је Израел у понедељак лансирао нови шпијунски сателит за који је рекао да ће пружити висококвалитетни надзор својој војној обавештајној служби.

Израел гради своје надзорне способности за праћење непријатеља попут Ирана, чији нуклеарни програм сматра главном претњом.

Сателит, зван Офек 16, упуцан је у свемир рано ујутро са места у централном Израелу локално развијеном ракетом Схавит, која је коришћена за лансирање претходних Офек-ових сателита.

Министар одбране Бени Ганц рекао је: "Ми ћемо и даље јачати и одржавати способности Израела на сваком фронту, на сваком месту."

Министарство одбране назвало је Офек 16 "електро-оптичким извиђачким сателитом са напредним могућностима."

Прве слике ће бити напримљене за отприлике недељу дана.

Прочитајте ОВДЕ   чега се то свет највише плаши.

Извор: Курир/Express. co. uk

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА