Најновије

ПИСМО НАУЧНИКА ПОДИГЛО АЛАРМ У СВЕТУ: Ако се вирус преноси ваздухом, мораће да се уведу нове мере за његово обуздавање

Уколико је тачно да се корона вирус преноси ваздухом, то ће значајно утицати на мере за његово обуздавање, пише "Њујорк тајмс", наводећи да би нове мере подразумевале ношење маски у затвореном простору, чак и ако се поштују мере физичког дистанцирања.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

"Њујорк тајмс" је објавио да ће група од 239 научника из 39 земаља објавити ове недеље у научном часопису отворено писмо Светској здравственој организацији, како би та агенција УН ревидирала препоруке о томе како избећи инфекцију корона вирусом.

Научници тврде да се корона вирус преноси ваздухом, што значи да честице тог вируса могу да лебде у ваздуху у затвореним просторима и да људи могу да се заразе када их удахну, преноси ВОА њуз.

Став СЗО је да се вирус шири првенствено од особе до особе кроз мале капљице из носа или уста, које се избацују када особа са ковид-19 кашље, кине или говори.

Уколко се вирус преноси ваздухом, наводи "Њујорк тајмс", последице по његово обуздавање биће значајне.

Како објашњава, нове превентивне мере укључивале би ношење маски у затвореном простору, чак и ако се поштују мере социјалног дистанцирања и обавезне маске Н96 за здравствене раднике који брину о зараженим пацијентима "да би се исфилтрирале чак и најмање респираторне капљице" .

Поред тога, наводи "Њујорк тајмс", вентилациони системи би морали да се промене како би се смањила циркулација ваздуха.

Тај лист наводи и да се, након прегледа интерних мејлова СЗО и интервјуа са 20 научника, међу којима су и консултанти СЗО, стиче слика о агенцији као некоме ко "упркос добрим намерима, не иде у корак са науком".

"Њујорк тајмс" наводи да недавни пораст у броју жртава корона вируса, након поновног отварања предузећа и канцеларија, "све више потврђује оно што многи научници говоре већ месецима: Вирус се задржава у ваздуху у затвореном простору, инфицирајући оне у близини".

Србија поново уводи карантин. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА