Најновије

СРБИЈА ПОНОВО УВОДИ КАРАНТИН! За Београд полицијски час већ од викенда?!

"Полиција ће у сарадњи са санитарном инспекцијом поново контролисати да ли заражени пацијенти без симптома короне који се лече у кућним условима поштују меру самоизолацију", рекао је министар здравља Златибор Лончар, најављујући тако враћање карантина за одређени број грађана.

Ванредно стање у Београду већ за викенд?! (Фото: mod.gov.rs)

Министар је говорио и о кажњавању.

- Мораћемо да вратимо све оно што смо радили раније, а то је телефонско контролисање и кажњавање - истакао је Лончар.

У кућну изолацију, засад, шаљу се заражени који немају никакве симптоме болести. Ипак, како се незванично сазнаје на кризном штабу се разговарало и о могућности да полиција контролише и оне којима је самоизолација препоручена због симптома респираторне инфекције, а нису тестирани на корону. То, међутим, до даљег није усвојено.

Највећи проблем

Епидемиолог Радован Чеканац указао је да велики проблем представљају заражени пацијенти који су на кућном лечењу и који не поштују меру самоизолације, већ излазе из куће и шетају градом пошто немају никакве симптоме.

С друге стране, имајући у виду брзо ширење вируса КОВИД-19 у Београду, држава и стручњаци из кризног штаба разматрају неке нове мере које би важиле само за престоницу.

Према информацијама, не би требало додатно да се скраћује радно време угоститељских објеката нити ће се они затварати. Ипак, уколико број заражених и преминулих наставе да расту у Београду, већ од викенда могли бисмо се поново суочити са полицијским часом.

- Мада угоститељи у престоници малтене без изузетка поштују одлуку о затварању у 23 часа, последњих дана, а посебно током викенда, примећено је да велики број младих људи након провода у граду до тог времена аутомобилима одлази до других места и тамо наставља провод до зоре. То не само да је изузетно опасно због вожње под дејством алкохола већ је и идеалан расадник за корону и начин да се она из Београда расеје по Србији. Због тога се најозбиљније размишља о затварању Београда од 23 часа до шест ујутру, односно о полицијском часу у том периоду. Процена је да би тиме били спасени многи животи и због короне и због саобраћајних несрећа - објашњава саговорник који је члан градског кризног штаба, додајући да највећи број младих из Београда ноћни провод наставља у Смедереву, Панчеву, Инђији, Новом Саду...

Вучић најавио

Да се о овоме и те како размишља, сведочи и оно што је пре неколико дана најавио председник Александар Вучић, саопштавајући мере за Београд, попут обавезног ношења маски и скраћења рада угоститеља.

- Уколико ове мере не буду дале резултате, уводиће се нове. Да сам могао да одлучујем сам, затворио бих Београд и увео седмодневни полицијски час - истакао је шеф државе, појашњавајући да би у тој ситуацији стручни тим одлучио да ли би се затворило 10 или свих 17 београдских општина.

Сличне изјаве претходних дана давали су и епидемиолози, а професор Горан Стевановић, директор Инфективне клинике, за наш лист је у недељу рекао да ће подржати све нове мере које епидемиолози буду предложили у циљу заустављања ширења КОВИД-19.

Лето је и иначе критично, родитељи поведите рачуна

Коментаришући то што млади из Београда након 23 часа масовно одлазе у провод у друга места где нема ограничења рада угоститељских објеката, Јасмина Милошевић, директорка Агенције за безбедност саобраћаја, упозорава да је лето и иначе доба године када млади чешће излазе, а њихов провод прати конзумирање алкохола.

- Нажалост, често тако седају за волан и онда ту вожњу прате и велика прекорачења брзине. Најкритичнији су дани викенда, и то време од поноћи до три ујутру. Апеловала бих на младе, али и њихове родитеље, да заиста озбиљно схвате тренутну ситуацију - каже директорка АБС.

Стевановић: Ток болести непредвидив, све више млађих са озбиљном сликом

Све је већи број млађих пацијената оболелих од КОВИД-19 који имају озбиљну клиничку слику и упалу плућа, каже директор Инфективне клинике Горан Стевановић. Он је навео да је у новом таласу ток болести непредвидив, да има пацијената који од самог старта имају тешку клиничку слику, док други на почетку имају блаже симптоме који трају неколико дана, а онда се стање нагло погоршава.

- Ток ове болести је код неких пацијената непредвидив и неопходно је стално праћење. Пацијенти који на почетку имају блажу клиничку слику могу да се лече и у кућним условима, али је неопходна стална контрола - рекао је Стевановић и додао да је клиничка слика често таква да захтева дуготрајну терапију, односно две, три недеље лечења, па су зато неопходни допунски болнички капацитети.

Језиву исповест доктора из ковид болнице прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА