Најновије

Вучић ће одлучивати о свему, састав нове владе небитан

Није важно ко ће бити део нове владе кад је јасно да ниједна њена одлука не може да прође без одобрења Александра Вучића, који ће са Андрићевог венца шефовати њом, сматрају саговорници.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Влада Србије биће формирана за два до три месеца, иако напредњаци имају апослутну већину и то могу да учине знатно раније. О кадровским решењима новог кабинета у Немањиној 11 већ се говорило, у нагађања су укључене и кладионице, међутим, састав нове Владе више је козметичко решење, и како истиче политиколог Вук Велебит, састав нове владе неће променити њено деловање и рад.

“Вучићу ће бити најбитније да има лојалне људе на одређеним позицијама. Ова здравствена криза је показала све проблеме у функционисању система кад су на његовом челу некомпетентни и неспособни људи за те позиције. Не очекујем промену у начину деловања нове владе у односу на одлазећу, више ми се чини да ћемо имати континуитет доказане некомпетентности”, сматра Велебит и додаје да су главни кандидати за место премијера Ана Брнабић и актуелни министар финансија Синиша Мали.

“Њихов стварни шеф је Александар Вучић и нема дилеме да ће он о свему одлучивати. Само је питање да ли ће будући премијер бити више или мање способна особа, односно колико ће Вучић морати да се бави сваким проблемом Владе. Утисак ми је да се председник боље разуме са Малим у односу на Ану Брнабић”, истиче Велебит.

За директора Центра за практичну политику Драгана Поповића, апсолутно нема дилеме да ће Влада Србије “свирати по тактовима” са Андрићевог венца. Како каже, кадровска решења у новој влади немају никакав значај, јер државом од 2012. године управља искључиво један човек – Александар Вучић.

“Моћ се сели за функцијом коју он обавља. Уосталом, премијерка Ана Брнабић и не крије да јој је он шеф, што је отворено кршење уставних норми и урушавање правног поретка Србије. Пирамидални модел власти, где је један човек на врху и одлучује о свему, не допушта никакву иницијативу или аутономију било које институције.Потпуно је неважно ко ће водити које министартво, нити је битно ко ће бити нови премијер, јер ће то свакако бити само на папиру. Александар Вучић је и председник и премијер и непосредни шеф сваког министарства у земљи”, објашњава Поповић.

Нова влада кад се број заражених короном смањи

Поповић напомиње да током формирања владе, Вучић игра “унутрашњу политичку игру са својим људима”, те да гледа да “намири различите кланове и интересне групе”.

“Једне кажњава, друге награђује. Због тога сваки пут формирање владе траје релативно дуго и кроз провладине медије колају разноразне гласине и лажне вести о могућим министрима”, рекао је он.

С друге стране, Велебит сматра да ће Србија нову владу добити тек пошто се примири криза са епидемијом коронавируса.

“Мислим да је идеја да ова Влада заврши причу о кризи, односно да се пандемија поново сузбије на минималне бројке па да се тек онда формира нова Влада”, закључује Велебит.

Управни суд легализовао изборну крађу?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА