Најновије

МИЛОГОРЦИ ПРОТЕРУЈУ СВЕШТЕНИКЕ СПЦ! Отац Стефан добио решење о хитном напуштању државе!

У Епархији будимљанско-никшићкој, решењем МУП берански парох, јереј Стефан Миловановић, након што му је претходно одбијено продужавање места боравка које је уредно обављао на основу брака са црногорском држављанком и запослењем, добио је решење да напусти државу! За то му је остављен рок од 30 дана.

Литија у Црној Гори (Фото: Јутјуб)

- Разлог - наводно због вршења службе у време епидемије иако није прекршио ниједну меру НКТ, што је свештено служитељу неопходно чинити у време болести или какве друге пошасти. Дакле, човека који има ћерку и друго дете - написао је на свом фејсбук профилу парох берански отац Милош Цицмил.

Поводом нових, упорних, незаконитих и дискриминаторних "подухвата" црногорске полиције и тужилаштва, који себе држе за представнике "грађанске Црне Горе", дужни смо да јавност упознамо са наставком њиховог антицрквеног деловања. Наиме, јереју Стефану Миловановићу, који је уредно, у Законом предвиђеном року, поднео захтев за продужење дозволе за привремени боравак (који му је до сада одобраван по основу брака са црногорском држављанком, упућен је позив за саслушање, односно од њега је захтевана посебна изјава поводом поднетог захтева, иако до сада, с обзиром да захтев за издавање дозволе за привремени боравак подноси пети пут, никада није био дужан да то чини.

Ово је саопштено из Епархије будимљанско-никшићке, поводом саслушања јереја Стефана у Директорату за грађанска стања и личне исправе у Бијелом Пољу, када је упознат да је гранична полиција Регионалног центра Север у његовом случају дала негативно мишљење за продужење привременог боравка, позивајући се на Закон о странцима, тачније на члан 8 тог Закона.

Међутим, гранична полиција Регионалног центра Север очито да покушава да преко јереја Стефана Миловановића застраши целокупно свештенство наше Епархије, јер негативно мишљење не темеље на Закону, већ на сопственим намерама. Наиме, негативно мишљење (које, заправо, значи жељу "грађанских власти" Црне Горе да протерују невине људе и њене узорне житеље) дато је с образложењем да је "против свештеника од стране ЦБ Беране поднета кривична пријава због непоступања по здравственим прописима", те тиме он "не испуњава услове за продужење дозволе за привремени боравак".

С обзиром на овакве констатације црногорске полиције дужни смо да реагујемо упознајући јавност са незаконитошћу поступања овог државног органа, у овом случају. Законом о странцима јасно су прописани разлози због којих се некоме може ускратити привремени боравак у земљи, као и разлози због којих се неко лице протерује из земље, кажу из Епархије и на видело износе чињеницу да јереј Стефан Миловановић за све време свог вишегодишњег боравка у Црној Гори није ни за шта нити прекршајно нити кривично правоснажно осуђиван, тако да је и негативно мишљење које полиција у овом случају даје потпуно неосновано, и представља отворено исказану жељу да свештеника који легално борави у Црној Гори протерује произвољно, кажу из Епархије будимљанско никшићке.

Прогон Оца Стефана, против кога се води истрага у основном државном тужилаштву у Беранама, која још увек није окончана, почео је на Ђурђевдан ове године. Тада је после славе манастира Ђурђевдан одржана, без најаве, литија улицама Берана, којој су се самоиницијативно прикључили грађани.

Вучић отказао састанак са руским амбасадором! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА