Најновије

ЛАЖНА ДРЖАВА ЗАПОЧЕЛА НОВИ УДАР НА ПРЕОСТАЛЕ СРБЕ: Како "Закон о вредностима рата" треба да ућутка истину!

„Закон о вредностима рата ОВК који се налази у скупштинској процедури у има за циљ да изврши притисак на сведоке пред Специјализованим већем суда у Хагу.“

Терористичка организација, такозвана ОВК (Фото: flickr)

Нема циљ да заштити „историју“ Косова, како тврде предлагачи, а усвајањем накарадног прописа успротивила се и Америка.

Адвокат Горан Петронијевић каже да је предлог новог закона показатељ да у Приштини постоји свест о озбиљној опасности да ће изаћи на видело злодела која је починила Терористичка организација, такозвана ОВК.

– Доношење оваквих закона, који су аутистични, није ништа друго него покушај да се оповргне истина, а истина је да је ОВК била и остала терористичка организација, која је тек после склапања споразума са НАТО, преко ноћи постала ослободилачка војска – подсећа Петронијевић.

Очигледно је да је у Приштини свима постало јасно, додаје он, да Специјализовани суд не би ни био основан да није било чврстих доказа које је предочио Дик Марти.

​- Сада су видели да то ипак може да буде нешто што ће довести у питање њихову уљуљкану улогу жртве у коју су ушли уз помоћ савезника, како би пребацили кривицу на Србе. Схватили су да на Косову постоје огромни злочини које су могли да почине једино припадници ОВК, и који се не могу подвести ни под какву легитимну борбу. Тако да овим законом покушавају да направе отклон од тога – објашњава Петронијевић.

С друге стране, додаје он, покушавају да изврше притисак да нико на Косову и Метохији не сме да говори о ОВК у лошем контексту.

– Дакле, притисак на све који знају шта је Терористичка организација, такозвана ОВК чинила, а има их много, јер је ОВК је учинила доста злочина и над Албанцима. Један од праваца закона је и нелегитиман утицај на будуће, или већ постојеће сведоке пред Специјализованим судом, јер фактички, онај ко буде сведочио, самим тим говори против ОВК и биће под ударом овог закона – објашњава Петронијевић.

Политиколог из окупиране српске покрајине Неџмедин Спахиу сматра да је овај закон непотребан и верује да је то само огорчена реакција на позиве Специјалног тужилаштва у Хагу за Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

– Због тога је и направљен тај предлог за закон на који је негативно реаговао и амерички амбасадор Филип Коснет и мислим да је био потпуно у праву. Пошто се они највише плаше тога што ће се обелоданити злочини и на тај начин ће изгубити углед у народу. Прављење овог закона је покушај да се спречи ширење прича о томе шта је све рађено – оцењује Спахиу.

Друга страна овог предлога закона, додаје он, је да се спречи да се изнесе у јавност оно што ц́е се износити у суду у Хагу.

– То је покушај да појединци који ће бити осуђени пред судом у Хагу, очувају свој углед – верује Спахиу.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет је на свом Твитер налогу навео да овај предлог Закона „криминализује слободу говора“ и застрашује грађане. Прописом се предвиђа и ова вредност „рата ОВК“ – „оружана борба Шиптара на челу са ОВК, која је била у циљу навопдног ослобођења Косова“.

Међу вредностима које се сматрају заштићеним су: „ветерани ОВК, пали за слободу, застава ОВК, текст заклетве војника ОВК, грб ОВК, генерални штаб ОВК, политичка управа ОВК, штабови оперативних зона ОВК, архива ОВК, меморијални комплекс ‘Адем Јашари’ у Преказу и остали комплекси“.

Уједно се наводи да је Терористичка организација, такозвана „ОВК“ основана на добровољној бази, а са „јасном мисијом (такозване) заштите народа Косова и (такозваног) ослобођења земље од окупационих војно-полицијских снага и управе Србије на Косову“.

Нацртом овог закона уређује се да је сваки јавни службеник или грађанин лажне државе дужан да у свако доба и у свим околностима на територији те терористичке творевине и у иностранству „поштује и штити вредности борбе“, дефинисане овим законом.

Дефинисано је и да ће се „кршење закона кажњавати у складу са законима на снази (по тзв. Уставу Косова то би значило да је прекршилац издајник) „.

Поступак у вези са усвајањем „Закона о заштити вредности рата ОВК“ покренут је још 2018. године од стране тадашњег такозваног председника косовске скупштине Кадрија Весељија. Он је скупштини потом прослеђен у октобру 2018. године.

Посланица СДСС у хрватском Сабору говорила о "Олуји" и добила аплауз, снимак можете погледати ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА