Најновије

ВЕЛИКО ПОВЛАЧЕЊЕ АМЕРИЧКИХ ВОЈНИКА ИЗ ЕВРОПЕ: Казна председника САД за Немачку или поклон Русији

Америка повлачи око 12.000 војника из Немачке, а готово половина ипак остаје у Европи. Казна за непослушну Немачку или поклон Кремљу? Неколико дана пошто су Доналд Трамп и Владимир Путин телефоном разговарали о контроли наоружања, Пентагон је објавио планове о повлачењу 12.000 војника из Немачке.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Као што је најавио у јуну, незадовољан тиме колико Немачка издваја за одбрану, Трамп се непуних 100 дана уочи председничких избора упустио у безбедносно ризичан подухват који ће трајати годинама, коштати милијарде долара и покварити односе с Берлином, већ пољуљане нетрпељивошћу између њега и канцеларке Ангеле Меркел.

„Немачка плаћа Русији милијарде долара годишње за енергију, а ми би требало да штитимо Немачку од Русије. О чему је ту реч? Такође, Немачка се понаша као делинквент, плаћа само два одсто (БДП-а) за НАТО. Стога враћамо неке трупе из Немачке”, навео је Трамп пошто је секретар за одбрану Марк Еспер изложио план по којем готово половина војника који напуштају Немачку (5.400) ипак остаје у Европи.

Потез Беле куће наишао је на осуду сенатора из редова демократа, али и републиканаца, који најављују да ће у Конгресу изменама закона покушати да осујете Трампову намеру. Демократски сенатор Крис Марфи поручује да Трамп то ради на своју руку само да би осрамотио Немачку и да је све урађено без плана и озбиљних консултација. Републиканац Мит Ромни био је још критичнији: „Повлачење америчких трупа из Немачке било би поклон Русији, а то је последње што би требало да урадимо. Да не помињем да се тиме угрожава америчка национална безбедност и подрива наш савез НАТО.”

Влада у Берлину је саопштила да је примила знању најављено повлачење америчких војника и најављује да ће се, заједно с покрајинама из којих одлазе војници, усагласити с америчком владом и НАТО-ом. Председник спољнополитичког одбора Бундестага Норберт Ретген за „Политико” каже да ће овај потез САД ослабити НАТО и смањити ефикасност америчке војске против Русије и на Блиском истоку.

Баварски премијер Маркус Зедер такође је критиковао план повлачења америчких војника, поручивши да то оптерећује односе САД и Немачке. „Да сачекамо да видимо да ли ће ова одлука потрајати”, изјавио је Зедер имајући на уму америчке председничке изборе у новембру.

Према плановима Пентагона, од садашњих 36.000 америчких војника у Немачкој ће остати 25.000. Нема сумње да је цео маневар уско повезан с планом за повећање америчких снага у Пољској. Еспер не крије да ће главна јединица која се повлачи из Немачке бити пребачена у Пољску, али тек кад Варшава буде потписала са САД споразум о сарадњи у одбрани. Секретар за одбрану је најавио да ће неки војници бити премештени у регион Црног мора, а да би поједини могли да ротационо буду распоређени у балтичким земљама.

Од 6.400 војника који се враћају у САД, најбројнији су припадници Другог коњичког пука, којих има 4.500. Од трупа које остају у Европи, око 2.000 људи одлази у Белгију, где ће се налазити нови амерички штаб. Борбена ескадрила сели се у Италију, а око 2.500 припадника ваздухопловних снага привремено се враћа у Велику Британију.

Еспер је нагласио да ће овај план повећати способност НАТО-а да одврати Русију од агресије и ојача савезништво САД у Европи. На инсистирање новинара да појасни да ли се овим планом кажњава Немачка, рекао је: „Немачка је најбогатија земља у Европи и самим тим може и треба да плати за своју одбрану више од планираних два одсто”.

Немачка влада планира да у овој години издвоји 1,37 одсто БДП-а на одбрану. На критике из Вашингтона министарка одбране Анегрет Крамп Каренбауер недавно је узвратила контрапитањем: Да ли су само трошкови који се издвајају за одбрану поштена мера доприноса чланица савезу?

Генерални секретар НАТО-а Јенс Солтенберг потврдио је да су се представници америчке администрације консултовали са савезницима приликом одлучивања о повлачењу и распоређивању америчких трупа из Немачке.

Колико Србија заостаје у ратном ваздухопловству од стране земаља региона, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА