Најновије

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК: Ова политика не води нигде, САД и ЕУ подељени око метода за Косово!

Верујем да Сједињене Државе и Европска унија деле веома широк, апстрактни циљ постизања стабилности на Балкану, али током актуелне администрације председника Трампа они се не слажу о методама постизања тог дугорочног стратешког циља, односно различито гледају на краткорочне тактичке кораке које треба предузети да би се решио конфликт Београда и Приштине.

Александар Вучић, Жозеп Борељи и Авдулах Хоти (Фото: predsednik.rs)

То каже амерички универзитетски професор Грегори Рејмонд, коментаришући тврдње бившег саветника за националну безбедност америчког председника Џона Болтона да су „Београд и Приштина можда далеко од решења међусобног спора“.

Он констатује да је „смањена сарадња“ Америке и Европе у вези са питањима која се односе на дијалог о Косову.

– Иза сцене, многе ЕУ дипломате су се жалиле на дрзак стил америчког изасланика Ричарда Гренела и његово потцењивање и прошлих и актуелних иницијатива ЕУ. Они тврде да су САД деловале без озбиљних консултација са европским партнерима. Несугласице између САД и ЕУ ће се највероватније наставити, будући да Трамп, који је имплусиван и има обичај да ради на своју руку, осећа притисак да оствари важан спољнополитички успех пре новембарских председничких избора. Након што се на лош начин суочио са корона вирусом „на домаћем терену“, Трамп изгледа очајнички жели да скрене пажњу јавности тако што постићи значајне поене у иностранству, сматра Рејмонд.

У интервју објављеном прошлог викенда, Џон Болтон је рекао да евентуални договор Београда и Приштине о размени територија не би требало да има утицај на ситуацију у БиХ. Како је пренела агенција Бета, он је казао и да би САД вероватно подржале договор о размени територије уколико би се Србија и окупирана српска покрајина договорили и тиме решили  нерешења питања, али да се мора јасно рећи да њихов билатерални договор нема утицаја на земље региона.

– Што се тиче Србије и лажне државе, ако би се они договорили о размени територије, у делу преговора којим се решавају сва нерешена питања и што би довело до економских, дипломатских и сличних односа, мислим да ћемо ми са стране вероватно то подржати… Мислим да морамо јасно рећи да решења између Србије и Косова немају никаквог утицаја на Босну, Албанију, Румунију, Бугарску или неког трећег, поручио је бивши амерички званичник. Болтон је, такође, изразио забринутост због „мањка америчког ангажмана у региону Балкана“.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у петак да ће 7. септембра ићи у Брисел и тражити испуњење споразума о Заједници српских општина. Како је истакао: „Неће Немачка и Америка да повлаче признање Косова… Мене брине што ми не разговарамо о стварним и суштинским проблемима, зато ћемо тражити испуњење споразума из 2013, потписаног под окриљем ЕУ, о формирању Заједнице српских општина“.

Игор Новаковић, члан Савета за инклузивно управљање, оцењује за Данас да је нужно да се питање ЗСО нађе на столу у Бриселу.

– Ако ЕУ заиста жели да нешто постигне, ово питање се мора наћи на столу, као и да буде спроведено пре коначног споразума. ЗСО је кључни део споразума из 2013, и без ње и спровођења свих преосталих договорених ствари нови процес има смисла само ако се преговара неки радикално другачији вид нормализације, сматра Новаковић.

„Збуњујуће и хаотично“

На питање новинара како коментарише то што Бела кућа има свог изасланика за Србију и такозвано Косово Ричарда Гренела, а Стејт департмент свог представника за Западни Балкан Метјуа Палмера, Болтон навео да је то „збуњујуће и хаотично“. Он је казао и да „не зна“ да ли Гренел или било ко други може да реши спор Србије и Косова и да то морају две стране, али је похвалио америчке напоре.

Како Шиптари преузимају Северну Македонију, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА