Најновије

НАЗИВАЈУ СЕ УДРУЖЕНА ОПОЗИЦИЈА СРБИЈЕ: Из федерације прешли у конфедерацију, циљ победа над Вучићем до 2022.

Уместо Савеза за Србију, на политичкој сцени је од данас Удружена опозиција Србије. У њој су окупљене све странке и покрети из Савеза, осим Двери које су одлучиле да не буду део нове ванпарламентарне опозиционе групације. То није једина промена, Удружена опозиција Србије биће много лабавији скуп странака и неће имати заједнички програм као што је то био случај са Савезом за Србију. УОС би, међутим, могао да има заједничког председничког кандидата на изборима 2022.

Удружена опозиција Србије (Фото: принтскрин са Н1)

Савез за Србију је мртав, живела Удружена опозиција Србије. 12 потписа на оснивачком акту - рекло би се све је исто само Бошка и Двери нема.

Јанко Веселиновић каже да то није, међутим, не значи и крај сарадње. "Они су одлучили да даље иду сами уз њихов став да желе да сарађују око ових кључних питања са нама", објашњава он.

Циљ УОС-а, каже лидер Странке Слободе и правде Драган Ђилас јесте стварање услова за фер и демократске изборе једног дана, можда, 2022. на председничким изборима, а можда и пре.

"Верујем да ћемо стати за једног кандидата на председничким изборима, али нисам сигуран да ће овај режим у овом стању и на власти дочекати датум председничких избора", уверен је Ђилас.

Удружена опозиција је схватила да је кључ успеха у стварању организације која може да покрије и контролише гласање на свим бирачким местима у Србији, а то сада може само СНС.

"Савез за Србију није био у стању да на изборима однесе победу против режима Александра Вучића, под околностима неслободе и потпуне приватизације институција. Пошто није успео да победе, и не би успео да победи, неопходна је била промена", истиче Јеремич.

У чему је разлика између старог Савеза за Србију и нове Удружене опозиције, објашњава председник Демократске странке Зоран Лутовац.

"Савез је својом структуром онемогућавао флексибилније деловање јер је подразумевао једну врсту федералне структуре, ово сада се условно може назвати конфедерацијом", наводи Лутовац.

Бојан Клачар из Цесида у овом последњем мешању опозиционих карата види разлике у бирачком телу остатка Савеза за Србију са једне и Двери да друге стране.

"Стратешки принципи су да се направи на неки начин кишобран који би изнедрио председничког кандидата и кандидата за градоначелника и други стратешки принцип је да се одвоји овај део опозиције од Двери. То омогућава да се УОС форматира на политичком центру, док би Двери биле поуздан партнер у некој врсти постизборне коалиције", оцењује Клачар.

Двери остају изван УОС-а, а када је реч о Покрету слободних грађана и осталим опозиционим странкама које су учествовале на изборима 21. јуна, Удружена опозиција је спремна на сарадњу, уколико дође до промене вођства у тим странкама.

САД и ЕУ подељени око метода за Косово, више о томе ОВДЕ!

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА