Најновије

НАЈНОВИЈА ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА! Ево како ће се одвијати настава у Србији од септембра, објављени сви детаљи

Кризни штаб донео је данас одлуку да најмлађи ђаци похађају наставу у школи, док ће за старије узрасте бити комбинација извођења наставе, саопштила је заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић-Тепавчевић.

Дарија Кисић-Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Она је објаснила да ће најмлађи ђаци похађати наставу у школи, уз поштовање свих мера, међу којима су и принципи за смањење физичке могућности преношења вируса, а то значи максимално разређење броја ђака.

Према њеним речима у једној учионици моћиће да буде до 15 ђака, који ће седети на удаљености минималној од 1,5 метара, а биће скраћени и часови на 30 минута.

Кисић-Тепавчевић је, после седнице Кризног штаба, новинарима рекла да су разматрани сви аспекти, како о броју ђака у школама, узраст деце, а посебно ће се водити рачуна, нешто што ће се континуирано пратити, а то је актуелна епидемиолошка ситуација.

Указала је да сада имамо ситуацију када мере превенције дају ефекте и имамо повољнију епидемиолошку ситуацију.

"У складу с тим донете су одлуке о начину организовања наставе у будућој школској години. Урадили смо све да наши најмлађи ђаци похађају што је могуће више наставу у самој школи. То је значајно за њихово будуће сксоловање. За старије разреде имаћемо различите комбинације извођења наставе", објаснила је она.

Најавила је да ће о томе данас, на конференцији за штампу у 15 сати, јавност детаљније информисати министар образовања Младен Шарчевић.

Кисић је рекла да је битно да се приликом боравка у школи поштују све мере превенције које ће да смање ризик на најмању могућу меру преношења инфекције.

"Предвиђа се и да цео први школски дан у свим школама буде посвећен превенцији, начину спровођења превенције и значају превентивних мера као новом облику понашања који ће чинити безбедан боравак у школама за децу", додала је она.

Кисић је рекла да је маска као превентивна мера, која мора да се носи правилно, да прекрива нос и ушта, без обзира о којој врсти је реч, нешто са чим ћемо морати живети у наредном периоду.

С тим у вези, указала је да ће и у школској средини наставници све време морати да носе маску, а да ће за децу бити дефинсане процедуре када је обавезно ношење маске и када се препоручује уз могућност да се маска одложи на одређено место.

Рекла је да и ђаци треба да носе маске од уласка у школу до своје клупе, коју неће мењати.

"Препоручује се ношење маске за све време боравка у школи, али за ђаке је могуће да је одложе када седе у клупама, мада је и тада препоручено ношење маске", додала је Кисић-Тепавчевић.

Кисић је навела и да је план едукације у вези корона вируса разрађен протеклих недеља и да је планирано да се објави у последњој недељи августа.

"То није нешто што је ад хок, припремљени су одговарајући филмови, нешто што је најприхватљивије за децу. Настојаћемо да буде што више визуалног садржаја на местима на којима су ђаци", рекла је Кисић Тепавчевић.

У Русији регистрована прва вакцина против вируса корона. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА