Најновије

Новосадски посланици у Скупштини Србије: Од анонимуса до градоначелника

Међу 250 посланика у Скупштини Србије њих 10 пријавило је да им је адреса становања у Новом Саду.

Скупштина Србије (Фото: parlament.gov.rs)

Неки од њих су познати јавности, али ту су и "политички анонимуси", који ће по први пут уживати у повластицама које доноси посланички мандат. 
 
Милош Вучевић (1974)
 
Градоначелник Новог Сада свакако је једно од најпознатијих лица Новосађанима, када су у питању они који су добили мандат у Скупштини Србије. Полагањем заклетве започео је свој први мандат као народни посланик, наравно, на листи Српске напредне странке.
 
Ипак, Вучевић је познат и широј јавности Србије као неко ко фигурира за функцију премијера, а уколико не то, онда као политичар којем је намењено неко од министарстава. 
 
Вучевић је, иначе, потпредсеник СНС, а тренутно завршава свој други мандат као градоначелник Новог Сада. Пре него што му је политика донела нове улоге, радио је у адвокатској канцеларији свога оца Зорана Вучевића, некадашњег председника Скупштине Новог Сада. 

Како је писао КРИК, против њега су се водила два поступка. Прекршајни суд у Новом Саду га је новчано казнио због кршења Закона о буџетском систему, док му је Агенција за борбу против корупције изрекла упозорење због непријављивања имовине.

Вучевић важи и за особу која има утицај на ФК Војводина, а сада већ бивши председник клуба Војислав Гајић рекао је једном приликом да "за то што је он овде (на месту председника ФКВ), заслужан је градоначелник Вучевић". 
 
Градоначелник Новог Сада наводио се и као оснивач "Мегдан фигхтинг-а", борилачког догађаја који организује Алекса Балашевић, син Ђорђа Балашевића.
 
Маја Гојковић (1963)
 
Бивша градоначелница Новог Сада има више посланичког искуства од свог страначког колеге. Као и Вучевић, и она је радила у породичној адвокатској канцеларији.
 
У политику је ушла деведесетих година прошлог века, била је министарка без портфеља, потпредседница Владе СРЈ, градоначелница Новог Сада, а од 2012. је посланица у Скупштини Србије, чија је била председница.
 
Маја Гојковић, осим посланичке плате, месечно добија и 47.000 као председница Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност. Агенцији је пријавила два стана и "пежо 508". Ипак, како је показало истраживање КРИК-а, у власништву породице Гојковић се налази много више некретнина. Само на њену мајку се води 21 некретнина, међу којима су станови, куће, од којих су неке нелегализоване, гаража, помоћни објекти, земљишта, воћњаци, виногради…

Била је председница Одбора за права детета и шеф сталних делегација у Интерпарламентарној унији и Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи, наводи се на платформи Отворени парламент. Била је сувласница предузећа "Велика Србија", регистрованог у Земуну, које воде чланови СРС.
 
Игор Бечић (1971)
 
Овај магистар индустријског менаџмента, рођен у Равном Селу, има 23 године посланичког искуства. У његовој биографији наводи се да је дипломирао 2005. године на приватном факултету, када је стекао звање дипломираног економисте. Бивши радикал је у СНС од оснивања партије, а најпре је био председник Општинског одбора у Врбасу.
 
Бечић је прешао пут од кондуктера до дипломираног економисте. Радио је у "Бачкатрансу" као линијски контролор и кондуктер, потом је био комерцијалиста у ЈП "Врбас", где је био и шеф саобраћаја, као и комерцијални директор, наводи се у биографији на Отвореном парламенту.
 
Осим посланичке плате, месечно прима и 130.000 динара у Србијагасу. Агенцији за борбу против корупције је пријавио да има трособну кућу, кућерак од 28 квадрата, помоћни објекат, њиву и грађевинско земљиште.

Према бази података коју је објавио ЦИНС, Бечићу је за његов посланички рад током протекле четири године исплаћено 4,5 милиона динара.
 
Пре пет година је изјавио како у посету Скупштини долази председник Италије "Ђорђо Мортадела", иако је његово право име Серђо Матарела.
 
Анамарија Вичек (1973)
 
Вичек ће бити посланица и у новом сазиву Скупштине Србије. Као логопед - дефектолог образовала се на Факултету за дефектологију "Густав Барци" и Универзитету "Етвеш Лоранд" у Будимпешти.
 
Секретарка је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, а задужена је за предуниверзитетско образовање и инклузију. 
 
Од министарства просвете, науке и технолошког развоја прима плату од 84.000, као и надокнаду за одвојени живот од 46.000. Агенцији за борбу против корупције је пријавила да на месечном нивоу као председница Управног одбора Студентског дома "Европа" прима 2.900 динара. Такође, она је сувласница Фондације "Европа".

У 2016. години за покривање њених посланичких обавеза исплаћено је 683.000 динара.
 
Жарко Мићин (1982)
 
Овај адвокат је народни посланик од 2014. године. Има богато пословно искуство, па је тако радио у Интернатионал Бусинесс Инвестмент и НС Инвесту. Био је извршни директор Завода за изградњу града. 
 
Био је и директор Спенса, као и председник Управног одобра Коперникус Хотела, али и заступник Џудо и самбо клуба Борац. 
 
Рад овог посланика Српске напредне странке коштао је државу више од 5,8 милиона динара, показује ЦИНС-ова база.

Агенцији је пријавио да поседује два стана у којима има половину власништва, као и аутомобил "шкода суперб" 2015. годиште.
 
Биљана Пантић Пиља (1983)
 
Адвокатица из Новог Сада некада је била председница Месног одобра Бистрица СНС. Народна посланица је од 2012. године. 
 
Пантић Пиља се наводи као један од адвоката који ради у оквиру Адвокатске канцеларије "Вучевић", породичне канцеларије градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.
 
Она је иначе у периоду од 2016. до 2020. била кадар напредњака из Новог Сада са највишим трошковима у Скупштини Србије, те је за њен рад из буџета издвојено 8,1 милион динара.

Била је председница Савета за друштвене делатности и чланица Одбора за уставна питања и законодавство и Одбора за европске интеграције, Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу и Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.
 
Гојко Палалић (1988) 
 
Гојко Палалић је један од нових посланика који није познат ни новосадској јавности. Овај инжењер животне средине у Скупштини ће седети међу посланицима Српске напредне странке. 
 
Рођен је у Новом Саду 1988. године, а завршио је основне и мастер студије на Факултету техничких наука. 

"Као дугогодишњи активан члан Српске напредне странке учествује у осмишљавању и реализацији омладинских акција и тежи константном усавршавању како на стручном, тако и на политичком плану", наводи се у његовој биографији.
 
На сајту Градске управе за заштиту животне средине наводи се и као млађи саветник.
 
Милан Радин (1988)
 
Радин је још један од "младих лавова" Српске напредне странке. По образовању је мастер бизнис администрације.
 
Тридесетдвогодишњак је члан Надзорног одбора "Новосадског сајма", а члан је и Управног одбора Фондације "Светозар Милетић". 

Био је заступник "Мале млекаре" из Чуруга, као и "Когитатум центра".
 
Предраг Рајић (1987)
 
Предрага Рајића и Милана Радина, осим Српске напредне странке, повезује и Фондација "Светозар Милетић" у којој су обојица чланови Управног одбора.
 
Рајић је рођен у Врбасу, а дипломирао је на Правном факултету у Новом Саду. Током 2009. године, како наводи у својој биографији, боравио је на Универзитету "Краљица Мери" у Лондону.
 
Радио је у једној новосадској адвокатској канцеларији, а током 2014. обављао је и праксу у Секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Водио је предавања у новосадском "Америчком кутку", а његов програм је проглашен за најбољи у 2016. 

Био је ангажован и у покрајинском Секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а учествовао је и на ИПА пројектима прекограничне сарадње.
 
Портпарол је Центра за друштвену стабилност из Новог Сада. Говори енглески, мађарски и руски језик. 
 
Жељко Томић (1965)
 
Некадашњи члан Демократске странке Србије поново се враћа у Народни парламент, али овог пута као посланик Српског патриотског савеза Александра Шапића.
 
Томић је био у ДСС-у од оснивања странке. По занимању је културолог и једно време је био запослен као новинар и радник у штампарији "Дневник". 

Ово му је, иначе, четврти посланички мандат. 
 
Занимљивост у вези са њим је та да је као тинејџер био члан новосадске панк групе Црквени пацови.
 
Славенко Унковић (1969)
 
Славенко Унковић, по занимању економиста, председник је Градског одбора Јединствене Србије. Био је посланик у Скупштини Војводине.
 
У покрајинском парламенту је и члан Одбора за прописе и Одбора за буџет и финансије.

Ово ће му бити први мандат у Скупштини Србије.
 
Милорад Мијатовић (1947) 
 
Доктор математичких наука најстарији је посланик из Новог Сада, а седеће заједно са колегама и колегиницама из Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића.
 
Рођен је у Ердевику, а дипломирао и магистрирао на Природно-математичком факултету у Сарајеву, док је докторирао на ПМФ-у у Новом Саду. 
 
Радио је на факултету у Сарајеву до 1992. године, након чега долази у Новом Саду, где ради у Вишој пословној школи. Између осталог, Мијатовић је и истакнути синдикалиста. 
 
Он је иначе новосадски посланик који је од 2016. до 2020. највише коштао буџет - више од 9,8 милиона динара.

У претходном сазиву био је члан Одбора за спољне послове и члан делегације у Интерпарламентарној унији, а био је и у групама пријатељства са неколико држава.

Шта је Лукашенко саветовао Вучићу да уради са опозицијом, сазнајте ОВДЕ.

Извор: 021.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА