Најновије

СКАНДАЛОЗНИ ЗАХТЕВИ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ! Поново хоће да прекину дијалог са Београдом, а иза тога се крије паклени план!

Приштинске власти, чини се, покушавају нову подвалу - да под плаштом преиспитивања скарадног закона о заштити вредности борбе терористичке ОВК, заправо прекину дијалог са Београдом.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Тако би закон, који је данима уназад на мети озбиљних критика како Америке, тако и земаља чланица ЕУ, могао да оде у други план, али да то не буде случај са ОВК побринула се влада у Приштини.

Наиме, тзв. косовска министарка спољних послова Мељиза Харадинај Стубла каже да представници Приштине треба да се повуку из дијалога који се води под окриљем ЕУ, све док Београд не повуче Интерполове потернице расписане за припаднике некадашње ОВК.

Ово је, многи ће рећи, још један начин да се амнестирају припадници ове некадашње организације, познате по убиствима, мучењима, и бројним кривичним делима због којих је један број њих већ позван у Хаг, што као осумњичени, што као сведоци.

Тако је ОВК поново у првом плану, само на другачији начин, са једним истим циљем - бранимо злочинце!

А шта су заправо смислили?

У приштински парламент је пре десетак дана стигао, поново, закон који велича "ослободилачку борбу" ОВК, али не само то.

У најкраћем, кроз овај споран нацрт тамошње власти су желеле да, између осталог, уведу вербални делик, којим би свако, без обзира на националност, био кажњен ако би рекао нешто што се не поклапа са "државним мишљењем" о ОВК, а то је да су били "борци за слободу".

Такође, предлог предвиђа и да сви имају дужност да "поштују и штите вредности борбе ОВК".

Овако срочен нацрт закона, није прошао незапажено, напротив. Реаговала је амбасада САД, која је ово окарактерисала као "криминализовање слободе говора" и "застрашивање грађана.

Немачка се такође изјаснила говорећи о "гушењу расправе", док је Швајцарска изразила забринутос и предложени нацрт закона схватила, између осталог, и као "застрашивање".

Реаговала је и Канцеларија ЕУ у Приштини, рекавши да ће иколико буде усвојен у оваквом облику "овај закон подрити локалне и међународне напоре за ојачавање поштовања основних права на Косову".

Две године ћутали, сада мењају текст

Док су такве поруке стизале, парламент на КиМ није превише марио за њих, па је прошле недеље управо то била тема у скупштини.

Међутим, та расправа је у неком тренутку прекинута, и то на захтев владајућег Демократског савеза Косова (ДСК), који чини окосницу приштинске владе, уз образложење да се не слажу са понуђеним текстом предлога закона, јер неки чланови остављају простор за погрешно тумачење.

- Тражимо да се у овај предлог закона изврше посебне измене Члана 2, да "обавеза грађана да штите вредности ОВК" треба да се преобликује, зато што оставља простора за разне интерпретације и то лоше утиче на слободу изражавања и размишљања - рекла је посланица ДСК Валентина Буњаку.

Планирано је, иначе, да расправа о овом закону буде настављена ове недеље (у четвртак) и са, претпоставља се, измењеним текстом.

Међутим, занимљиво је да су се приштинске власти одлучиле после притисака да промене текст, који је иначе познат већ две године, када се први пут покушало увођење овог закона у свакодневни живот, као да га сада први пут виде.

Међутим, да немају проблем са ОВК, већ напротив, одмах је показала Мељиза Харадинај Стубла, министарка спољних послова Косова, иначе посланица странке Рамуша Харадинаја која је у коалицији са ДСК.

Притисци, притисци...

Не одричући се ОВК, она је јавности пренела нову идеју и ново приштинско условљавање Београда - повлачење из дијалога све док Београд не повуче Интерполове потернице за припадницима бивше ОВК.

Колико ће је послушати колеге из владе и коалициони партнери, видеће се, а не би било изненађење да то не учине јер са једне стране трпе притиске из САД и ЕУ, а са друге доводе и сами себе у проблем, с обзиром на климаву владајућу већину која је формирана у Приштини и у којој је, између осталих, и Српска листа, која би могла да ускрати подршку, што би довело до пада владе.

О намери Приштине говорио је пре неколико дана председник Србије Александар Вучић, рекавши да је посреди увођење вербалног деликта, малтрерирање и шиканирање. Такође, казао је и да ће представници Срба на КиМ морати да реагују.

Са чим год да је имало везе, чињеница је да су приштинске власти прекинуле расправу о закону до даљњег. Исто тако, чињеница је да од величања ОВК немају намеру да одустану, а идеја тамошње министарке Харадинај, коју је подржала Организација ратних ветерана ОВК, послужила је да то и потврди.

"Интерпол" као камен спотицања

У поседњих десетак дана у Албанији и Турској приведена су двојица бивших припадника ОВК по потерницама Интерпола, које је за њима расписало српско правосуђе, што је део приштинске јавности замерио управо тамошњим властима јер никако не успевају да "државу Косово" учлане у Интерпол.

Управо је тај проблем који је бивша влада са Рамушем Харадинајем на челу имала, довела до тога да дијалог Београда и Приштине буде блокиран готово годину и по дана. Љут због одбијања Интерпола да прими Косово у ту организацију, што се иначе приписује лобирању Србије, Харадинај је увео таксе на српску робу, након чега је сваки разговор прекинут.

Иначе, и актуелни косовски председник Хашим Тачи, је пре месец дана позван у Хаг где је саслушаван као бивши припадник ОВК.

Иран и Кина склопили савез, да се одбране од Запада! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА