Најновије

ЧУПАЈ, ГРЕБИ, РАДИ ШТА БИЛО, САМО ДА СЕ ОСТАНЕ НА ВЛАСТИ: Многи социјалисти би прелетели код напредњака

У случају да председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић одлучи да формира нову владу без социјалиста, то ће не само умногоме ослабити СПС, већ ће и довести у питање останак Ивице Дачића на челу партије, кажу поједини извори Данаса с политичке сцене Србије. Наши саговорници прецизирају да су „готово сви високи функционери социјалиста на важним функцијама на локалном, покрајинском и државном нивоу“.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

„Одлазак социјалиста у опозицију би значио губитак привилегија и положаја, па би вероватно значајан број функционера СПС био спреман да прелети у СНС. СПС је пример клијентелистичке странке, али, уколико би социјалисти били спремни да промене курс, жртвују своје привилегије и посвете се правом опозиционом раду у парламенту, могли би да узму део бирача напредњацима на наредним председничким изборима јер се ради о сличном гласачком телу“, указују извори Данаса.

Саговорници нашег листа констатују да би поновни улазак социјалиста у владајућу коалицију „ипак добро дошао“ Вучићу.

Како објашњавају, лидер СНС се „увелико“ спрема за учешће на председничким изборима који ће бити одржани 2022. или крајем наредне године, „па му је потребна што шира подршка“.

Од председника СПС и шефа српске дипломатије Ивице Дачића нисмо јуче успели да добијемо одговоре на питања да ли ће се та странка понашати као „конструктивна опозиција“ уколико не буде део владе, као и на кога мисли када јавно каже да се тренутно „води кампања“ против њега лично и социјалиста.

Дачић је прекјуче изјавио за ТВ Хепи да је СПС спремна за наставак сарадње са СНС, али да одлуку о томе доноси председник Вучић.

– Неспорно је да ће нова влада бити формирана по одлуци већине, која је добила поверење грађана на изборима. Што се нас тиче, ми смо јасно рекли да сматрамо да смо урадили добре ствари заједно и спремни смо за наставак те сарадње… Одлазак у опозицију није питање због којег треба да се подиже велика прашина… Овде је реч о томе да ли постоји шири политички консензус, око тога којим путем ће Србија ићи даље, имајући у виду све ризике који постоје, поручио је Дачић.

Упитан да ли је реалније да социјалисти или Српски патриотски савез Александра Шапића буду део нове владе, историчар и аналитичар Драгомир Анђелковић каже за Данас да му се чини да ће и СПС и СПАС бити партнери напредњака у новом сазиву извршне власти.

– Мислим да ће Вучић одлучити да формира концентрациону владу, у којој ће се наћи све веће парламентарне странке. Видели смо да су и раније постојала „препуцавања“ на дневном нивоу између напредњака и социјалиста, али су функционисали као владајућа коалиција. Све док је Вучић „носећи стуб“ тог политичког савеза, радиће се о безначајним трзавицама. Што се СПАС-а тиче, чак и да не уђе у владу биће конструктивна опозиција и бирачи их углавном неће доживљавати као истинске противнике режима… Дакле, сматрам да ће и једни и други ући у владу, закључује он. Према Анђелковићевом мишљењу, Дачић ће „пробати да сачува политичко партнерство са Вучићем и у случају да СПС не буде у влади“. „Ако на чело СПС-а дође неко други, могућ је радикалан заокрет социјалиста у односу на напредњаке у вези са КиМ и другим националним питањима“, констатује саговорник Данаса.

Заседаће врх СНС

Александар Вучић је јуче изјавио да ће у другој половини наредне седмице бити одржана седница Председништва СНС на којој ће се разговарати о мандатару за састав нове владе. „Пре коначне одлуке ко ће бити чланови владе поново ћу разговарати да странкама које су после избора ушле у Народну скупштину. Важно је да влада буде модерна, спремна за борбу, да разуме који је наш пут, стратешки и европски“, изјавио је он приликом обиласка радова у Београду на води, пренела је агенција Бета. Вучић је најавио да ће нова влада наставити сарадњу са „онима које би ви да нам забрањују да сарађујемо“, подразумевајући Русију и Кину, који су допринели да Србија буде „прва или друга у Европи по стопи бруто домаћег производа“ и да тешку кризу због епидемије „поднесе лакше него други у Европи“. Вучић је рекао и да би желео да у новој влади буде више жена и младих људи, а да је око састава нове владе „јасно око 70 посто“ оних који бити њени чланови.

Намерно одлагање

Вучић је најавио да ће се „за 15-16 дана све знати“, укључујући и то ко ће бити председник Скупштине. Извори Данаса објашњавају да је председник Србије „свесно одложио избор шефа парламента за тренутак када буде формирана влада, јер би се да је најпре одржана седница Скупштине по гласању видело које странке улазе у власт“.

Сутра се обележава страдање српске деце на Бистрици! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА