Најновије

Вучић: Још пуно посла пред нама, учимо од Немачке

БEOГРAД - За Србиjу jе наjзначаjниjе да уреди тржиште рада и тржиште образовања, jер само они коjи напредуjу и уче имаjу шансу за успех, а за то немамо могућност без помоћи Немачке, изjавио jе данас премиjер Србиjе Aлександар Вучић.
Aлександар Вучић (Фото: Танјуг принтскрин)

Aлександар Вучић (Фото: Танјуг принтскрин)

Вучић jе на првоj сесиjи диjалога у оквиру Немачко-српске инициjативе за одрживи раст и запошљавање, констатовао да Србиjа мора jош много тога да уради, пре свега у области владавине права, ефикасности правосуђа, као и транспарентности jавних набавки. Ипак, како jе истакао, за Србиjу наjвећи проблем представља уређење тржишта рада и тржишта образовања. "На те две ствари морамо да радимо истовремено у наредном периоду, а за коjе немамо ни довољно знања ни могућности без немачке подршке и помоћи, не толико у новцу, колико у сазнањима коjе треба да нам пренесу", рекао jе Вучић. Oн jе додао да jе наша земља заинтересована да учи од 162 представника Немачке организациjе за међународну сарадњу ГИЗ, колико их се налази у Србиjи. "И било би добро када бисмо с тим могли да наставимо у већем обиму, jер само они коjи напредуjу и уче имаjу шансу за успех", закључио jе Вучић.

Tрговинска размена Србиjе и Немачке 3,5 милиjарди евра

Премиjер jе изjавио да jе трговинска размена са Немачком претходне године износила 3,536 милиjарди евра, што ту земљу чини другим наjважниjим спољнотрговинским партнером Србиjе. Вучић jе истакао да се Немачка у том смислу приближава месту првог партнера Србиjе, што показуjу броjни параметри. Премиjер jе рекао да немачке инвестициjе у Србиjи износе 1,7 милиjарди евра, а донациjе готово исто толико, 1,6 милиjарди, на чему jе, како jе рекао, Србиjа захвална тоj земљи. У том смислу он jе истакао да су немачке фирме добродошле у Србиjу, а добродошле су не само да помогну, него и оне да зараде. Вучић jе, указавши да би Србиjа могла много да научи од Немачке, рекао да jе замолио немачке партнере да нам омогуће да научимо како да се понашамо другачиjе и како себе да мењамо. "Mи бисмо волели да се све друго промени, а да ми останемо исти, али то не може. Mораћемо себе да мењамо, да се другачиjе понашамо", поручио jе премиjер. Oн jе истакао да jе држава у сарадњи са НAЛEД-ом и другим организациjама успела да направи бољи бизнис амбиjент, због чега се, како jе приметио, Србиjа већ померила на листи Дуинг бизнис Светске банке за 32 места и сада jе на 59. позициjи. "И ове године ћемо се померити на тоj листи за 15-20 места унапред. Aли све док jе кључно питање код нас "кад ће држава да ми нађе посао", уместо "немоjте држава да ми смета", нећемо имати шансе или прилике за већи успех", констатовао jе.
Прочитајте још:ИЗБОРИ 2016. Живковић се плаши крађе, а Ђукановић немира!ДС: Вучић уништио и пољопривредникеЕУ КРЕЋЕ НОВОМ РЕЗОЛУЦИЈОМ НА СРБИЈУ: Уведите санкције Русији!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА