Најновије

КО ПОСТИ ДУШУ ГОСТИ: Православни верници сутра обележавају почетак Госпојинског поста

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају почетак Госпојинског поста, који траје до 28. августа,

Илустрација (Фото: Pixabay)

Према речима свештеника, пред нама је пост који православни верници највише посте, а како наводи протођакон Љубомир Ранковић, верници би у наредне две недеље требало да се придржавају стриктних правила исхране, али и да се труде да обуздају страсти.

- Госпојински пост је један од најстриктнијих јер се прве недеље пости искључиво на води. Конзумирање масних производа и вина није дозвољено ни викендом. Међутим, уздржавање од мрсне хране је само пет одсто поста, а остатак треба да буде чињење добрих дела и опраштање ближњима. Човек треба да се уздржи од греха и једноставно да другачије живи. Верницима пост треба буде вежба за понашање са којим треба да наставе и након причести. Не каже се случајно у нашем народу да ко пости душу гости - каже Ранковић.

Наш саговорник наводи да би верници у току поста требало да се суздрже од весеља, а да је осим организовања свадби грех прослављати и рођендан.

- Бог служи да нас опомиње и да нас привуче истинском животу, да будемо људи. Човек који научи да дисциплинује себе у току поста доживљава себе победником над оним нижим у себи. Хришћанство је религија у којој човек чврсто држи узде над својим бићем и телом, а када успе да се обузда, онда се може рећи да је прави хришћанин - истиче Ранковић.

Како наводи протођакон Ранковић, верник током поста нарочито треба да обрати пажњу на понашање према члановима своје породице. Према његовим речима, ближњи треба да буду наше божанство, а ми се кроз однос према њима заправо спасавамо.

- Човек мора да у ближњем види Бога, а ако у томе успе, то је веће него да оде на хаџилук у Свету земљу. Онај који каже да воли Бога, а мрзи ближњег свога, лаже! У току поста је неопходно да уколико немамо материјалних блага ближњима упутимо топлу реч, осмех, поглед - каже протођакон. 

Опходите се према свима као да су вам браћа

Протођакон Љубомир Ранковић истиче да би верници у току Госпојинског поста нарочито требало да обрате пажњу на празник Преображења Господњег, који пада након прве недеље поста.

- Тада се сви греси онога који пости преображавају у врлину, блаженство и љубав, а крајњи циљ је да се и ми као бића преобразимо и почнемо да се према свима опходимо као да су нам браћа и сестре - казао је Ранковић.

Да ли је кинески ракетни систем висока цена слободне воље Србије, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА