Најновије

ДА ЛИ ЈЕ КРВНИЦИМА НАЈЗАД ОДЗВОНИЛО, УСКОРО ЋЕМО САЗНАТИ: Познат рок за прве оптужнице за злочине ОВК

Прве оптужнице пред Специјалним судом за злочине терористичке организације под назовом Ослободилачка војска Косова "ОВК" у Хагу подигнуте су 24. фебруара, а судија би до 24. августа требало да се изјасни да ли ће их потврдити, одбацити или вратити тужилаштву на допуну, јер тада истиче за то предвиђени рок од шест месеци.

Шиптари (Фото: Јутјуб)

Рок за потврђивање оптужница истиче 24. августа, али је на судији и ако је потврди, да одлучи да ли ће то изнети у јавност или не, речено је у надлежној правосудној институцији.

О првим оптужницама медији су обавештени 14. фебурара након што је главни тужилац Канцеларије специјаног тужилаштва за злочине ОВК Џек Смит обавестио председницу Специјализованих већа лажне државе Екатерини Трендафиловој о намери да покрене поступке и затражио да се одреди судија за претходни поступак.

Два случаја су тада предата Трендафиловој која је потом именовала Николаса Гијуа за судију за претходни поступак у оба случаја, а о чијој судбини на основу Правилника о поступку и доказима он треба да одлучи најкасније за 10 дана.

Шефица канцеларије за Медије Специјализованих већа Ангела Гриеп подсетила је да судија за претходни поступак, размотривши специфицне околности сваког случаја, мора у року од шест месеци да потврди или одбаци оптужницу.

Поред тога, како каже, Правилник о поступку и доказима предвиђа неколико сценарија на основу којих потврђена оптужница може да се обелодани и по истеку шест месеци од подношења документа судији за претходни поступак.

– Рецимо, правилом 88 Правилника предвиђа се да судија може да наложи привремено необелодањивање документа из разлога безбедности или да би се предупредило нарушавање поступка – рекла је Гриеп и додала да се у сваком случају, потврђена оптужница мора обелоданити најкасније у тренутку првог приступања оптуженог суду.

Пре неколико дана она је рекла да морамо да сачекамо да видимо да ли ће судија за претходни поступак потврдити оптужнице.

Уколико се оптужница потврди и обелодани јавности, почиње фаза претходног поступка у којој судија припрема предмет за судење, навела је Гриеп.

Више од 100 некадашњих припадника такозване ОВК добило је до сада позиве за саслушање у Хагу. Истражитељи су разговарали са око 1.000 сведока.

И бивши премијер окупиране српске покрајине Рамуш Харадинај саслушан је у јулу прошле године.

Тужиластво Специјалног суда за злочине на Косову, пре свега злочине ОВК, поднело је и 24. јуна Специјализованим вецима на испитивање оптужницу којом се између осталих Хашим Тачи, Кадри Весељи у десет тачака терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Гриеп је подсетила и да су Специјализована већа основана у априлу 2016. године постављањем Фиделме Донлон за секретара, након чега су оформљене службе за подршку судским активностима, укључујуци језичку службу, службе за организацију рада у судници, безбедност, заштиту и подршку сведоцима, као и службу одбране која води питања правне помоци и службу за учешће жртава.

Крајем 2016. Трендафилова је именована је за председницу већа а затим и остале судије, након тога писан је Правилника о поступку и доказима који је сутупио на снагу у јулу 2017. од када су већа оперативно спремна за рад, подсетила је Гриеп.

Такозвана Косовска скупштина усвојила је 2015. одлуку о оснивању Суда за процесуирање злочина бивше ОВК. Иако основан као такозвани косовски суд, седиште и све процесне радње одвијају се у Хагу.

Да ли су Вучић и његова жена купили два стана у Белвилу, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА