Најновије

ИЗ РУСИЈЕ У БЕОГРАД СТИГЛИ ПРВИ ДЕЛОВИ СПОМЕНИКА: Ево када ће на Савском тргу осванути скулптура Стефана Немање

Прва четири камиона са деловима споменика Стефану Немањи стигла су из Русије у Београд и њихово постављање почиње сутра, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Стефан Немања (Фото: принтскрин)

"Стигла су прва четири камиона, односно делови за постамент тако да постављање споменика почиње сутра и од тада званично почиње да тече рок од два месеца да се споменик Стефану Немањи постави", рекао је Весић за Тањуг и најавио да ће друга четири камиона са деловима споменика стићи до 31. августа, а последња два до 15. септембра.

Весић је навео да је у Београд 10. августа стигла група руских мајстора који ће радити на постављању споменика, а да се почетком септембра очекује и долазак аутора споменика, руског вајара Александра Рукавишњикова, који ће лично надгледати постављање споменика.

"Очекујемо да споменик оснивачу наше најзначајније средњовековне династије Стефану Немањи, који је заиста монументалан и понос наше земље, буде постављен до средине октобра", рекао је Весић.

Реконструкција Савског трга, на коме ће се налазити споменик, биће завршена до средине новембра, навео је и изразио задовољство што ће Београд добити овај споменик.

"Споменик се поставља на предлог председника Србије Александра Вучића и мислим да је било крајње време да Србија на овај начин покаже поштовање према својој историји, према владарима који су стварали ову земљу", рекао је Весић.

Наводи је да смо ми једна од ретких нација која има бројне владаре у средњем веку који, нажалост, немају своја обележја која треба да имају у нашој земљи.

"Жалосно је, али имам утисак као да средњи век за нас не постоји. Немамо ниједног средњовековног владара на новчаницама и до скоро смо се понашали као да српска историја почиње 1804. године. Тада почиње модерна српска историја, али ми смо у средњем веку били славна и значајна европска држава и заиста је био последњи тренутак да покажемо поштовање према нашем средњем веку", рекао је Весић.

Тиме, додао је, показујемо да смо народ који има дубоке корене у Европи, народ који је имао своје правне акте када и други европски народи и народ који има уређену државу.

"Тиме показујемо да ми нисмо овде од јуче и да поштујемо оно што је наша историја тако да је сутра велики дан за Србију јер почиње постављање споменика Стефану Немањи који ће ту вековима стајати на понос нашег народа и подсећање да нам је требало толико векова да подигнемо споменик оснивачу наше најзначајније средњовековне династије", закључио је Весић.

Да ли су Вучић и његова жена купили два стана у Белвилу, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА