Најновије

КИНА РАЗОБЛИЧИЛА НАМЕРЕ АМЕРИКЕ: Желе да свемир претворе у бојно поље!

Та је информација стигла из кинеског министарства спољних послова након што је амерички председник Доналд Трамп најавио стварање свемирских снага које ће бити шеста грана америчке војске.

Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Трамп је у петак службено најавио стварање свемирских снага током ратификације прорачуна Пентагона од 738 милијарди долара. Затим је гласноговорник кинеске дипломације Генг Схуанг оптужио Вашингтон за "наставак политике наоружавања у свемиру" те рекао да САД жели "свемир претворити у неку врсту бојног поља".

Према његовим речима, САД "крши међународни консензус о мирољубивом кориштењу свемира". Стога је позвао међународну заједницу да донесе правно обвезујући инструмент о контроли наоружања у свемиру. Америчке свемирске снаге ће након копнене војске, зрачних снага, морнарице, маринаца и обалне страже постати шеста грана америчке војске. Прорачун за свемирске снаге тренутачно је ограничен: једва 40 милиона долара за фискалну 2020. намењено је за успоставу тих снага. Конгрес је дао Пентагону 18 месеци да формира те снаге.

Доминација САД-а у свемиру угрожена је развојем технолошких капацитета Кине и Русије. Кина је још 2007. успешно тестирала балистички пројектил земља-ваздух за рушење сателита.

Бродови из Балтичког мора се окрећу, задат фатални ударац! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ХРТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА