Најновије

АМЕРИКА НА НОГАМА! ТОТАЛНИ ПРЕОКРЕТ! Трамп би могао да помилује најпознатијег обавештајца на свету?!

Спекулације ко тога да ли ће Доналд Трамп помиловати Едварда Сноудена - након што је амерички председник рекао да се узбуњивач који је одао поверљиве информације 2013. “не третира правично” - само расту.

Едвард Сноуден (Фото: Јутјуб)

До коментара је дошло након што је републикански конгресмен из Кентакија Томас Меси, изненада у петак позвао на председничко помиловање за Сноудена. Меси, којег је Трамп претходно нападао, “твитовао” је да би Трамп требало да опрости 37-годишњем Сноудену, пише “Гардијан”.

Сноуден је бивши радник Националне безбедносне агенције који је након одавања поверљивих информација НСА побегао за Хонг Конг, а потом у Москву како не би био изручен у Сједињене Америчке Државе. Од тада борави у Русији. Његово одавање података изазвало је скандал због откривања масовног прислушкивања људи у САД и иностранству. Сноуден је постао херој либералаца, али непријатељ оних који то виде као издају.

И Трамп је недавно поменуо Сноудена, у интервјуу за “Њујорк пост”, а председникове изјаве рефлектују значајно ублажавање његових ставова о човеку којег је некад обележио као “издајицу”.

- Постоји много људи који мисле да се Сноуден не третира праведно… Многи људи су на његовој страни. Не знам га, никад га нисам упознао, али многи су на његовој страни – рекао је Трамп.

Трамп је током свог мандата помиловао или поништио пресуде за неке контроверзне личности, укључујући дугогодишњег савезника Роџера Стоуна којег је поштедео 40-месечне казне затвора због злочина усмерених на помоћ Трамповој кампањи. Помиловао је и анти-имигрантског шерифа из Аризоне Џоа Арпаја због кривичног непоштовања суда.

“Гардијан” подсећа да је 2016. покренута петиција да тадашњи председник Барак Обама помилује Сноудена. Кампања, организована од стране Америчке уније за цивилне слободе, Хјуман рајтс воча и Амнести интернешенела укључила је петицију коју су потписали технолози, професори права и славне личности.

Сноуден се на прес конференцији преко видео линка захвалио организаторима и навео да ће његова судбина имати шире последице.

- Ако желимо да одржимо слободно друштво током следећег века, морамо осигурати да узбуњивачи могу поново деловати, и то бебзедно, као провера будућих злоупотреба власти – рекао је он.

Петиција за његово помиловање сакупила је 2017. милион потписа и предата је Белој кући.

Иранска Револуционарна гарда најавила одмазду за споразум Израела у УАЕ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА