Најновије

ВУЧИЋ СПРЕМА ЧИСТКУ! Овако ће проћи проруски кадрови у новој Влади!

Судећи према догађајима у претходних неколико месеци српска власт на челу са Александом Вучићем прави велики, готово историјски заокрет у политици према Русији, што може да води и ка смањивању, ако не и потпуном искључивању проруских кадрова из будуће Владе. Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић за Нова.рс каже да су промене и више него очигледне, а да Вучићев избор новог министра енергетике који је Русима од највеће важности, а одувек је из редова отворених проруских кадрова СПС, може да означи праву малу револуцију у званичној спољној политици Београда.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Да се ситуација мења јасно се могло видети из читавог низа догађаја, којима смо сведочили последњих месеци.

Након последње посете Александра Вучића Москви и разговора са Владимиром Путином, могло се осетити да председник Србије није претерано задовољан ставовима руског колеге. Обраћање јавности прошло је без уобичајеног ентузијазма, што је само најавило низ наступајућих, често шокантних догађаја.

Захлађење односа у етапама

Први удар изазвале су тврдње Александра Вучића да су недавни протести у Београду били организовани, те да се у њима видео “уплив не само криминалног, већ и иностраног фактора”, а затим су се у прорежимским медијима пласирале информације да је реч управо о руским обавештајним службама.

Иако је рекао да нема доказа о овим тврдњама и да је сигуран да Владимир Путин није био упознат са овим, председник Србије волшебно се одлучио на то да одустане од куповине руског оружја и у том смислу се окренуо Кини.

Без икаквог ентузијазма Вучић је говорио и о недавно регистрованој руској вакцини против короне.
“Знам са киме српски стручни тимови разговарају о вакцини и са киме имају потписане меморандуме о сарадњи и прате развој вакцине кроз прву другу и трећу фазу. Срећни смо ако су Руси и пре тога произвели вакцину, само што морају наши стручни тимови да кажу да ли је безбедна, сигурна”, рекао је овим поводом Вучић.

У прилог томе да су односи са Русијом озбиљно уздрмани, говори и тренутна ситуација око формирања Владе, где се СПС Ивице Дачића као главни проруски ослонац у Србији кињи више него обично, те нисмо ни близу информације да ли ће социјалисти уопште бити део нове власти.

Карте открива нови министар енергетике

Јакшић каже да имамо на делу разне манифестације захлађења односа.

“Отворене оптужбе за организовање протеста и одустајање од куповине руског оружја указују на то, али мислим да Вучић то не ради добровољно, већ је под притиском Запада. Србија је сад даље од Русије него пре рецимо годину дана, а главни показатељ тога како ствари стоје биће избор новог министра енергетике. Русима је овај ресор увек био најважнији и инсистирали су да то буде човек из русофилске струје СПС. Уколико се сада деси да то место не оде социјалистима, то би онда заиста био револуционарни заокрет у политици ка Русији, али би отворило и читав низ руских притисака и уцењивања у вези са Косовом”, сматра Јакшић.

Он наводи и да је врло вероватно да ће се СПС ускратити известан број ресора, а поред упитног министра енергетике, из Владе би као део чишћења проруских кадрова могао да буде одстрањен и министар без портфеља Ненад Поповић.

“Он је декларисани русофил и његовим избацивањем из Владе би се бар на симболични начин указало на промене”, закључује Јакшић.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику, међутим, сматра да неће бити неке велике промене у односима са Русијом.

”Истина је да се појављују неки индикатори који указују на то да имамо неку врсту захлађења, али не верујем да ће до тога заиста и доћи. Ако би се одустало од блиске сарадње са Русијом појавили би се додатни проблеми у дијалогу Београда и Приштине, јер је подршка коју Москва даје Београду по овом питању врло значајна. Мислим да ће, ако ни због чега другог, управо због тога наша спољна политика остати континуирана”, оцењује Ђукановић.

Иранска Револуционарна гарда најавила одмазду за споразум Израела у УАЕ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА