Најновије

Глигић: Руски научници и Путин не би ризиковали углед због вакцине

Вирусолог Ана Глигић не сматра да је руска вакцина против корона вируса опасна по здравље људи, јер не верује да би руски научници, као ни председник Владимир Путин, како је рекла, ризиковали свој углед.

Глигић Ана (Фото: Јутјуб)

Како каже, руски научници, заједно са Путином, у вакцину против ковида-19 уложили су своје "ја" и мора се веровати ономе што кажу, иако се мало зна о тој вакцини.
 
Она је навела да је за израду класичних вакцина потребно три године рада, али сматра да су руски научници брзо могли да направе вакцину против короне и кажу да је ефикасна и безбедна са имунитетом од две године, ако су раније радили на САРС-у, па замрзли истраживања, а сада наставили.
 
"Једино знамо да је направљена на једном безазленом аденовирусу, који код људи изазива обичну прехладу. Они су искористили ослабљени вирус, у који су уградили део садашњег вируса корона који ће обезбедити стварање антитела, а неће нашкодити организму. Према томе, ова вакцина је, уствари, генетски модификована", објаснила је Глигић.


 
Према њеним речима, главна улога ове вакцине је да заустави инфекцију, да се изврши имунизација становништва и да се корона сведе на најмању меру, те да се више не појави у епидемијској и пандемијској форми.
 
"Нећемо је искоренити, али би требало да достигнемо имунитет до 60 одсто на глобалном нивоу, а то ћемо достићи. Ова вакцина се даје у две дозе, значи 14 милијарди доза се даје на планети. Има места за све произвођаче", рекла је Глигић.
 
Веома важно је, истакла је, што је вакцинација добровољна, јер ако би се ишло на обавезну вакцинацију, а код неких група се појаве компликације које ни немају везе са вакцином, могле би њој да се припишу.
 
"Предвиђено је да у почетку мала деца не примају вакцину, јер имају наследни имунитет. Требало би примити и вакцину против корона вируса, али и против грипа, јер не би било добро да се удруже и грип и корона, тада може доћи до компликација", нагласила је.
 
Ана Глигић била је шеф лабораторије у време епидемије великих богиња (вариола вера) 1972. године у Београду.
 
Она сматра да је корона вирус потекао из природног жаришта, те да због тога не може никада потпуно да нестане.

Економиста тврди да ће банке пропасти, где треба новац да улажете сазнајте ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА